IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в САЩ забавя темп в началото на декември

Продажбите на дребно в САЩ са паднали повече от очакваното през ноември

18:19 | 16.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Бизнес активността в САЩ се забави през първата половина на декември, тъй като подновените ограничения за справяне с новите случаи на COVID-19 нанесоха вреда на сектора на услугите, съобщава Ройтерс.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit за производствения сектор и услугите е спаднал до 55,7 пункта в началото на този месец от 58,6 пункта през ноември. Отчитането над 50 пункта показва ръст на производството в частния сектор.

Съединените щати се борят с ново огнище на заразени с COVID-19, като броят на смъртните случаи се е повишил до над 300 000 в понеделник. Бяха наложени нови ограничения върху бизнеса, като много потребители избягват търговски центрове, ресторанти и барове, подбивайки сектора на услугите.

Според IHS Markit, въпреки че новите поръчки продължават да нарастват, временните блокади и несигурността на клиентите тежат върху подобрението. Компаниите отчитат спад в новите продажби за износ, тъй като блокадите в ключовите пазари за износ намалява външното търсене.

Прекъсванията на веригата за доставки остават проблем, като подобни закъснения не са регистрирани от 2007 г.

Умереността в бизнес активността е в съответствие с очакванията на икономистите за рязко забавяне на икономическия растеж през четвъртото тримесечие, след като брутният вътрешен продукт се ускори с исторически темп от 33,1% през третото тримесечие. Това последва огромния спад от 31,4% през тримесечието април-юни, най-големият срив от началото на статистиката през 1947 г.

Прогнозите за растеж за четвъртото тримесечие са предимно под 5%, което отразява нарастващите случаи на вируса и почти изчерпания спасителен пакет на стойност над 3 трилиона долара.

PMI индексът за сектора на услугите спадна до 55,3 пункта този месец от 58,4 през ноември. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха показателят да падне до 55,9 пункта този месец.

Производственият PMI е спаднал до 56,5 пункта от 56,7 пункта през ноември. Икономистите прогнозираха индекса за сектора, който представлява 11,3% от икономиката, да намалее до 55,7 пункта през декември.

PMI PMI

В същото време продажбите на дребно в САЩ са намалели повече от очакваното през ноември, което е вторият пореден месечен спад на показателя, което може да подтикне Конгреса да се споразумее за друг пакет от фискални стимули. Новините за слабото начало на сезона на празничните пазарувания идват в момент, когато Фед приключва двудневната си среща за паричната политика.

Продажбите на дребно са спаднали с 1,1% миналия месец, като приходите са намалели почти навсякъде. Данните за октомври бяха ревизирани надолу, като продажбите отчитат спад от 0,1%, вместо ръста от 0,3%, както беше съобщено по-рано.

Спадът през октомври е първият от април насам, когато строгите мерки за контрол на първата вълна на коронавирус удариха икономиката.

По спад в продажбите през миналия месец води секторът на  моторните превозни средства, като приходите в автокъщите се свиха с 1,7%, след като останаха непроменени през октомври. Постъпленията в магазините за дрехи се стопиха с 6,8%. Потребителите също така са намалили разходите си за храна и напитки. Продажбите в ресторанти и барове спаднаха с 4%.

продажби продажби

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още