IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика се е възстановила умерено след блокадата през ноември

Секторът на услугите остава под натиск

14:17 | 06.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Betty Laura Zapata/Bloomberg</em></p>

Снимка: Betty Laura Zapata/Bloomberg

Британската икономика се върна към растеж през декември, след като през ноември се сви заради четириседмичното блокиране заради коронавируса, но големият сектор на услугите не успя да се възстанови напълно, съобщи Ройтрес.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се повиши до 50,4 пункта през декември от 49 пункта през ноември, връщайки се над границата от 50 пункта, отразяваща разширяване на икономиката, но повишението е по-малко в сравнение с предварителните данни.

PMI за услугите, който съставлява най-голямата част от съставния индекс, остана под 50 пункта – на ниво от 49,4%, което е под граница, която разделя растежа от свиването. Все пак показателят нарасна спрямо петмесечния минимум от 47,6 пункта през ноември.

PMI PMI

„Данните от декември потвърждават, че секторът на услугите в Обединеното кралство отново се е свил след частичния ръст, наблюдаван през третото тримесечие на 2020 г., което до голяма степен отразява по-строгите ограничения върху потребителските услуги на фона на влошаващата се пандемия на Острова“, каза икономическият директор на IHS Markit Тим Мур.

Декември донесе известен оптимизъм на британския бизнес с началото на ваксинирането срещу коронавирус.

Бизнесът е по-оптимистичен по отношение на перспективите, като индексът за бъдещата продукция отстъпи съвсем леко от петгодишния връх през ноември.

Но ваксинациите започнаха твърде късно, за да спрат нарастването на случаите, които в понеделник накараха премиера Борис Джонсън да въведе нови по-строги мерки. Блокадата ще продължи поне до средата на февруари и икономистите смятат, че това ще върне Великобритания в рецесия.

„Доставчиците на услуги ще бъдат подготвени за продължителен период от време на трудни икономически условия в Обединеното кралство и намалени клиентски разходи през първото тримесечие на тази година“, каза Мур.

Въпреки това икономическите щети не се очаква да бъдат с мащаба на първото блокиране, когато икономическата продукция спадна с цели 25%.

Но проучване на британската търговска камара, публикувано късно във вторник, показа, че много предприятия, които не са пряко засегнати от ограниченията, съобщават за спад в продажбите по време на блокирането през ноември, тъй като клиентите им са имали финансови затрудения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още