IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на еврозоната се е свил с 0,6% през първото тримесечие

Индустрията на услугите е една от най-тежко засегнатите

17:25 | 18.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Заетостта в еврозоната е спаднала с 0,3% през първото тримесечие след две поредни повишения, а икономиката на 19-членния блок се е свила с 0,6% за същия период, показват данни на Европейската статистическа служба.

Индустрията на услугите е една от най-тежко засегнатите, по-специално индустрията за отдих и хотелиерство и други сектори, свързани с потребителите. Сред най-големите икономики на блока Германия, Италия, Испания и Холандия отчетоха понижение, докато френската икономика се върна към растеж, тъй като правителството забави налагането на блокади.

бвп бвп

На годишна база БВП е спаднал с 1,8% през първото тримесечие, което е подобрение спрямо спада от 4,9% през предходния тримесечен период.

От март досега перспективите за еврозоната се подобриха. Случаите на коронавирус намаляват, тъй като ваксинациите се увеличават, а правителствата започнаха да облекчават мерките. Магазини и ресторанти постепенно се отварят в Германия, а страните от Гърция до Португалия стартират летния си сезон на пътуване.

Като цяло Европейската комисия е оптимистична за европейската икономика. В пролетната си прогноза ЕК завиши очакванията за ръст - до 4,2% през 2021 г. спрямо 3,7%, очаквани през февруари 2021 г. За догодина прогнозираният ръст е до 4,4%, спрямо очакваните по-рано 3,9%.

Всички държави от общността ще се върнат на предкризисните нива до края на 2022 година, се казва още в прогнозата.

Причината за оптимизма е увеличаването на дела на ваксинираните европейци и постепенното отпадане на ограниченията. Това възстановява икономическия растеж, макар и някои сектори, като туризма например, да остават потърпевши.

Данните показват още, че ситуацията на пазарите на труда продължава да се стабилизира. Тенденцията започна още през втората половина на 2020 г., а нивото на безработица се свива от рекордните нива, записани в някои страни от общността. През 2021 г. безработните в ЕС ще бъдат около 7,6% от трудоспособното население, а през 2022 г. ще има спад до 7 на сто.

От Брюксел отчитат, че трудовият пазар е бил сериозно подпомогнат от схемите на ЕС, което е ограничило драстичното нарастване на безработните. Като цяло се очаква публичните инвестиции като дял от БВП в ЕС да достигнат най-високото си ниво от десетилетия през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
kane
преди 2 години
Засегнатите от кризата сектори са паразитни за човечеството като цяло. Точно тази криза показва къде трябва да се облага с двойно и тройно ДДС. Вируса е като пътеводната светлина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още