IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните от пазара на труда в САЩ за юни надминаха очакванията на анализаторите

Новите работни места нарастват с 224 хил., докато нивото на безработицата достига 3,7%

16:24 | 05.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Данните от американския пазар на труда за юни успяха да надминат очакванията на анализаторите, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация от доклада на Министерството на труда на САЩ.

Новите работни места нарастват с 224 хил. през изминалия месец, отразявайки стабилността на пазара на труда в САЩ, което може да намали шанса за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв по време на заседанието му в края на юли. 

Според прогнозите на икономистите, свързани с доклада на министерството, се очакваше ръст от 153 хил. работни места през юни в частния сектор, което е с 90 хил. повече спрямо предходния месец. Анализаторите очакваха общата трудова заетост, изключваща сектора на земеделието, да нарасне със 160 хил. места.

Нивото на безработица достигна 3,7%, докато средната почасова надница нарасна с 3,1 на сто спрямо година по-рано, което е малко под прогнозираното увеличение.

Докладът на министерството може да даде още една възможност на президента на САЩ Доналд Тръмп да се похвали, че най-голямата икономика в света се намира в страхотна форма.

Въпреки че американската икономика продължава да се сблъсква с напрежение в търговията, а нивото на инфлацията остава под целта, признаците, че икономическият растеж е непокътнат, могат да противодействат на призивите за свиване на лихвите от страна на централната банка.

Увеличаването на работните места през юни е широкообхватно и засяга различните индустрии и включват възстановяването в производството, което добавя 17 хил. работни места, най-добрият резултат от януари насам. В същото време секторът на строителството регистрира ръст от 21 хил. работни места. От друга страна търговията на дребно регистрира пети пореден месец на спад в това отношение.

Средната почасова надница нараства с 0,2% от предходния месец, докато годишният ръст на заплатите достига 3,1%.

Делът на хората в трудоспособна възраст се увеличава до 62,9%, тъй като стабилните работни заплати привличат повече американци. Средната работна седмица остава 34,4 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още