IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в еврозоната се понижава за първи път от август

В същото време растат очаквания за увеличение на продажните цени, което на свой ред подчертава инфлационния натиск в блока

13:26 | 30.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Доверието в еврозоната се понижи за първи път от началото на годината, засилвайки опасенията, че проблемите по веригата на доставка и новият пик на пандемията застрашават възстановяването, съобщава Bloomberg.

Индикаторът за икономическите настроения в блока се понижава до 117,5 пункта през август от абсолютния си връх миналия месец. Стойността е и под пазарните очаквания за 117,9 пункта, посочва Tradingeconomics.com.

В същото време растат очаквания за увеличение на продажните цени, което на свой ред подчертава инфлационния натиск в блока.

През последните седмици прогнозите за икономиката на региона стават все по-мрачни. Недостиг на суровини, бързо растящи разходи и трудности при транспорта са само част от факторите, които затрудняват производството. В същото време бързорастящият брой на новозаразените с коронавирус рискува да доведе до нови ограничения на сектора на услугите, който е и основен двигател на растежа този месец.

Индустриалните поръчки се влошават през август, показва анкета, а мениджърите в сектора на услугите са по-малко положително настроени за бъдещото търсене. Потребителите са разтревожени за икономическата ситуация като цяло и са по-малко склонни да правят големи покупки.

Германската централна банка вече предупреди, че икономическият растеж тази година може да се окаже под прогнозата от 3,7% от юни, а компаниите са притеснени, че възстановяването ще забуксува, преди да достигне потенциала си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още