IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган предлага извънредни мерки за защита на лирата

Правителството ще компенсира загуби за държатели на депозити в лири, ако поевтиняването на валутата спрямо твърди валути надвиши курсовете, обещани от банките

20:40 | 20.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Правителството на турския президент Реджеп Ердоган обяви извънредни мерки за стимулиране на турската лира, включително прилагането на нова програма за защита на спестяванията от движението на местната валута.

Правителството ще компенсира загуби за държатели на депозити в лири, ако поевтиняването на валутата спрямо твърди валути надвиши курсовете, обещани от банките, заяви Ердоган след среща на кабинета в Анкара.

Лирата успя да се възстанови от по-ранното си поевтиняване – като в даден момент се търгуваше за 17,424 лири за долар, като минути преди 20:30 ч. цената ѝ е 14,7229 лири за долар.

„Отсега нататък никой от нашите граждани няма да се налага да обръща депозитите си от турски лири в чужда валута заради опасения“ за движение на курса, каза Ердоган.

Мерките целят да ограничат търсенето от инвеститорите на дребно на долари и да сложат край на продължаващата вече три месеца драма за националната валута. Лирата загуби над половината си стойност спрямо долара от септември насам, като понижението набра инерция, след като Ердоган представи миналия месец икономически модел, който разчита основно на ниски лихвени проценти и евтина валута.

Днешното решение показва последвалия хаос на турските пазари.

„Турция нито има намерението, нито необходимостта да прави и най-малката крачка назад от икономиката на свободния пазар и валутния режим“, коментира президентът.

Според него страната може да се освободи от зависимостта от чуждестранен капитал като изостави старите практики, които приоритизират високите лихви и силни парични потоци. В основата на идеите му стои схващането, че ниските лихвени проценти също ще намалят ръста на потребителските цени – точно обратното на конвенционалното схващане сред централните банки и икономисти.

Бързото обезценяване на турската валута доведе до също толкова скоростно покачване на цените в страната – до такава степен, че служителите на супермаркетите не могат поддържат темпа на промените със смени на етикетите на стоките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още