IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият министър на Австралия: Страната вече е в рецесия

След свиването на БВП през първото тримесечие властите в страната и икономистите очакват още по-голям спад през второто

11:01 | 03.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Brendon Thorne/Bloomberg</p>

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Икономиката на Австралия вече е в рецесия, заяви министърът на финансите в страната в сряда, след като официалните данни показаха, че брутният вътрешен продукт е спаднал през последното тримесечие, тъй като целият бизнес сектор бе затворен с цел борба с коронавируса.

Данните на Австралийското статистическо бюро показват, че икономиката на страната се е свила с 0,3% през тримесечието, завършило през март. Това е  първият спад в показателя от девет години насам, предава Ройтерс.

Статистическото бюро  отчете годишен икономически ръст от 1,4%. Това е най-бавният темп на нарастване на австралийската икономика след световната финансова криза през 2009 г., тъй като икономиката бе засегната от най-лошия сезон на горски пожари в историята, продължителната суша и пандемията, която спря бизнеса и остави мнозина без работа.

На въпрос дали страната вече е в рецесия, финансовият министър Джош Фрайденберг отговори утвърдително.

„Въз основа на това, което знаем от Министерството на финансите, ще станем свидетели на свиване през тримесечието до юни, което ще бъде много по-съществено от това, което видяхме през март,“ каза той пред репортери в Канбера.

Две поредни тримесечия на свиване биха отбелязали първата техническа рецесия в Австралия от началото на 90-те години на миналия век, завършвайки един от най-дългите периоди на растеж в света.

Потреблението на домакинствата натежа много силно над растежа през последното тримесечие с масивен спад в разходите за дрехи, автомобили, транспорт, хотели, кафенета и ресторанти.

Нетният износ и държавните разходи подкрепиха икономиката през тримесечието.

Икономическата криза се задълбочи в Австралия, след като броят на случаите на коронавирус в страната нарасна от по-малко под 100 в началото на март до над 7000 сега, принуждавайки правителството да затвори границите и да ограничи събирането на големи групи от хора.

Централната банка се намеси, като намали основната си лихва до рекордно ниските 0,25% и стартира програма за неограничени покупки на облигации. Междувременно правителството отпусна голям план за фискални стимули, включително схема за субсидиране на работните места в размер на 60 милиарда долара.

„Пандемията ще доведе до огромен спад в активността през второто тримесечие, преди възстановяването да започне през третото тримесечие“, пише в бележка икономистът на NAB Кейксин Оньон.

„Въпреки това, пълно възстановяване остава в далечното бъдеще, тъй като няма график за повторното отваряне на границата с цел възобновяване на международния туризъм и движението на чуждестранни студенти", добави Оньон.

„Пълното възстановяване ще изисква също така да се възстанови доверието в здравеопазването и икономическите резултати, като домакинствата може да останат предпазливи за известно време поради рекордни загуби на работни места и забавеното възстановяването на дейността“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още