Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Финансовият министър на Австралия: Страната вече е в рецесия

След свиването на БВП през първото тримесечие властите в страната и икономистите очакват още по-голям спад през второто

Финансовият министър на Австралия: Страната вече е в рецесия

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Икономиката на Австралия вече е в рецесия, заяви министърът на финансите в страната в сряда, след като официалните данни показаха, че брутният вътрешен продукт е спаднал през последното тримесечие, тъй като целият бизнес сектор бе затворен с цел борба с коронавируса.

Данните на Австралийското статистическо бюро показват, че икономиката на страната се е свила с 0,3% през тримесечието, завършило през март. Това е  първият спад в показателя от девет години насам, предава Ройтерс.

Статистическото бюро  отчете годишен икономически ръст от 1,4%. Това е най-бавният темп на нарастване на австралийската икономика след световната финансова криза през 2009 г., тъй като икономиката бе засегната от най-лошия сезон на горски пожари в историята, продължителната суша и пандемията, която спря бизнеса и остави мнозина без работа.

На въпрос дали страната вече е в рецесия, финансовият министър Джош Фрайденберг отговори утвърдително.

Още по темата

„Въз основа на това, което знаем от Министерството на финансите, ще станем свидетели на свиване през тримесечието до юни, което ще бъде много по-съществено от това, което видяхме през март,“ каза той пред репортери в Канбера.

Две поредни тримесечия на свиване биха отбелязали първата техническа рецесия в Австралия от началото на 90-те години на миналия век, завършвайки един от най-дългите периоди на растеж в света.

Потреблението на домакинствата натежа много силно над растежа през последното тримесечие с масивен спад в разходите за дрехи, автомобили, транспорт, хотели, кафенета и ресторанти.

Нетният износ и държавните разходи подкрепиха икономиката през тримесечието.

Икономическата криза се задълбочи в Австралия, след като броят на случаите на коронавирус в страната нарасна от по-малко под 100 в началото на март до над 7000 сега, принуждавайки правителството да затвори границите и да ограничи събирането на големи групи от хора.

Централната банка се намеси, като намали основната си лихва до рекордно ниските 0,25% и стартира програма за неограничени покупки на облигации. Междувременно правителството отпусна голям план за фискални стимули, включително схема за субсидиране на работните места в размер на 60 милиарда долара.

„Пандемията ще доведе до огромен спад в активността през второто тримесечие, преди възстановяването да започне през третото тримесечие“, пише в бележка икономистът на NAB Кейксин Оньон.

„Въпреки това, пълно възстановяване остава в далечното бъдеще, тъй като няма график за повторното отваряне на границата с цел възобновяване на международния туризъм и движението на чуждестранни студенти", добави Оньон.

„Пълното възстановяване ще изисква също така да се възстанови доверието в здравеопазването и икономическите резултати, като домакинствата може да останат предпазливи за известно време поради рекордни загуби на работни места и забавеното възстановяването на дейността“, коментира той.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Китай остави лихвите непроменени за пети пореден месец