Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германската икономика с най-силен годишен ръст от 5 години

Силното частно потребление отново се оказва двигателят за годишния ръст на БВП в размер на 1,9 на сто

Германската икономика с най-силен годишен ръст от 5 години

Снимка: Getty Images News

Силното потребление донесе на германската икономика през 2016 г. най-силния ръст за последните пет години. Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 1,9%, съобщи в четвъртък базираната във Висбаден Федерална статистическа служба по предварителни данни.

Значително по-висок икономически растеж за последно бе отчетен през 2010 г. (4,1%) и 2011 г. (3,7%). По това време обаче германската икономика все още се възстановяваше от дълбоката рецесия на световната криза през 2009 г.

В края на годината икономиката на федералната република отново се е засилила. Според първоначалните оценки на статистиците от Висбаден през последните три месеца на 2016 г. конюнктурата се е разширила с около половин процент в сравнение с предходното тримесечие. Предните тримесечия бяха по-слаби.

Склонността за пазаруване на потребителите и държавните разходи, както и подслоняването на стотици хиляди бежанци са допринесли значително за растежа през изминалата година. Държавните разходи на правителството са се увеличили през годината от 2,7 до 4,2 процента от бюджета.

Решаващата икономическа опора обаче през 2016 г. се оказва частното потребление на домакинствата, което се увеличава с 2,0% спрямо предходната година. Много потребители предпочитат да харчат пари, защото спестяването в момента почти не си струва.

Ниската инфлация увеличава допълнително покупателната способност, макар че през декември инфлацията бе насърчена от повишените цени на енергията. В допълнение ситуацията на пазара на труда е отлична. Икономистите очакват, че потреблението ще остане в основата на германското икономическо възстановяване и през текущата година.

Също така и продължаващият имотен бум е сред причините за доброто икономическо развитие. В допълнение фирмите са инвестирали с 1,7% повече в машини и превозни средства. За сметка на това импулси за растежа не е имало от външната търговия, въпреки че германските износители са напът да отчетат нов рекорд през 2016 г. Въпреки това вносът се е увеличил през миналата година повече от износа.

Добрите икономически данни са допринесли и за попълването на държавната хазна. През 2016 г. германското правителство отново е събрало повече пари, отколкото е похарчило, въпреки че за грижите и настаняването на бежанците са похарчени милиарди евро. Излишъкът на федералните, провинциалните, местните власти и социално-осигурителните фондове възлиза на 0,6 процента от БВП, докато през предходните години бе съответно 0,7 и 0,3 на сто. Дефицит, макар и минимален, Германия отчете за последно през 2013 г. 


source: tradingeconomics.com

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

5
 
10
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Печатането на евра и помпането на сектора на недвижимите имоти е по-скоро онзи паричен ефект, който води до уж растящия БВП. Иначе казано статията не предоставя елементарни данни, от които да се разбере каквото и да било. Жалко
5
 
7
 
1
bgMan до: lyusien
преди 2 години
За едни Германия е локомотив, за други е робовладелец а за трети е разграден демократичен двор, в който можеш да крадеш и изнасилваш без да ти се случи каквото и да било щото си мюсюлман.

Още от Новини
Индексът Ifo за бизнес климата в Германия падна до най-ниското ниво от 2014 г.