IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските продажби на дребно се възстановиха през май

Данните подкрепят очакванията за потребителско възстановяване през лятото

17:11 | 01.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германските продажби на дребно се възстановиха през май, тъй като постепенното облекчаване на ограниченията заради COVID-19 подкрепи потребителските разходи в най-голямата европейска икономика, съобщи Ройтерс.

Продажбите на дребно са нараснали с 4,2% на месец в реално изражение след ревизиран спад от 6,8% през април, съобщи Федералната статистическа служба. Данните през май са под прогнозата на Ройтерс за ръст от 5%.

продажби продажби

Данните подкрепят очакванията за потребителско възстановяване през лятото, след като икономиката беше силно засегната от мерките за блокиране, наложени за ограничаване на третата вълна от коронавирус в най-населената държава в Европа.

През годината продажбите на дребно - известен нестабилен показател, често подлежащ на ревизии, спаднаха реално с 2,4% след увеличение от 5,1% през предходния месец.

Годишните данни показват, че онлайн търговците продължават да се възползват от промяната на потребителските навици със силен скок в продажбите. Това се случи за сметка на магазините за дрехи и обувки.

Асоциацията за търговия на дребно предупреди, че до 50 хиляди магазина са изправени пред фалит поради блокирането и предпочитанието към онлайн пазаруването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още