IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ сигнализира за продължителни стимули и намали прогнозата за инфлацията

Както се очакваше, ЯЦБ запази стабилна паричната си политика

10:26 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Япония запази огромния си стимул и прогнозира, че инфлацията няма да постигне целта от 2% в следващите години, тъй като новите мерки за борба с коронавируса засенчават растежа, подкрепен от засиленото глобално търсене, предаде Ройтерс.

Японската централна банка (ЯЦБ) също предупреди за „голяма несигурност“ относно това доколко пандемията може да забави растежа, като сигнализира за своята готовност за подкрепа в обозримо бъдеще.

Миналата седмица Япония обяви трето двуседмично извънредно положение за Токио, Осака и други две префектури, за да ограничи пандемията, замъгляващо перспективите пред крехкото икономическо възстановяване.

В тримесечен доклад, публикуван след прегледа на лихвените проценти, ЯЦБ леко преработи прогнозата си за растеж, но се придържа към становището си, че третата по големина икономика в света ще се възстанови, тъй като стабилното търсене в САЩ и Китай подкрепя износа.

Но банката намали очакванията за цените за тази година и за първи път прогнозира, че инфлацията ще остане далеч от целта от 2% след края на мандата на Харухико Курода, който приключва в началото на 2023 г. 

„Икономиката на Япония вероятно ще се възстанови, въпреки че нивото на активност ще бъде по-ниско, отколкото преди пандемията, главно за сектори, които предлагат услуги„ лице в лице “, се казва в доклада на централната банка.

„Ще предприемем допълнителни стъпки за облекчаване на паричната политика без колебание, ако е необходимо, като внимателно следим въздействието на пандемията“, подчертават още от банката.

Както се очакваше, ЯЦБ запази стабилна паричната си политика, включително целта за своя краткосрочен лихвен процент от -0,1%, както и плана за ориентиране на дългосрочните лихви около 0%.

Пазарите се фокусират върху брифинга на Курода след срещата за неговите възгледи за това как новото въвеждане на извънредно положение може да повлияе на японската икономика и перспективите за цените.

„Интересното беше предпазливото прогнозиране на цените от страна на ЯЦБ през фискалната 2023 г.“, каза Такаши Мива, главен икономист в Nomura Securities.

„Предполага се, че банката няма да има друг избор освен да продължи свръхразхлабената си политика дори след изтичане на настоящия мандат на Курода“, коментира Мива.

ЯЦБ понижи основната си прогноза за потребителската инфлация за финансовата година, която започна през април, на 0,1% от 0,5%, очакван през януари.

Банката уточнява още, че макар че ще отнеме време, потребителската инфлация постепенно ще се ускори към целта на ЯЦБ. Централната банка прогнозира инфлацията да се ускори до 0,8% през фискалната 2022 г. и 1% през следващата година, показва докладът.

Пазарите до голяма степен очакваха ЯЦБ да не предприеме промяна, след като през март направи преглед на своите инструменти, за да ги направи достатъчно устойчиви да издържат на очакваната продължителна битка за ускоряване на инфлацията.

Осем години опити за стимулиране от страна на Курода не успяха да тласнат инфлацията до целта от 2%. Основните потребителски цени в Япония се понижиха за осми месец подред през март, тъй като ударът от пандемията натежа върху потреблението и заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още