IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка снижи очакванията си за инфлацията в страната

Очаквано централните банкери оставиха паричната политика без промяна

10:28 | 23.01.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Японската централна банка. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Японската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Японската централна банка снижи прогнозите си за инфлацията в сряда и предупреди за нарастващи рискове пред икономиката заради забавящото се глобално търсене, което допълнително затруднява дългогодишните усилия на централните банкери да подкрепят устойчив растеж, предава Ройтерс.

Както до голяма степен бе очаквано, Японската централна банка запази ултрахлабавата си парична политика без промяна, с което Япония остава далеч от излизане от широката програма със стимули, започнала през 2013 г.

Централната банка запази и позицията си, че икономиката на Япония – третата по големина в света, ще продължи да се разширява с умерен темп. Въпреки това нарастващият натиск върху глобалния растеж в резултат на търговската война между САЩ и Китай – най-големите търговски партньори на Япония, прави повечето анализатори по-мрачно настроени за перспективите.

„Икономиката на Япония вероятно ще продължи да се разширява през фискалната 2020 г.“, заяви ЯЦБ в тримесечните си прогнози. 

„Чуждестранните икономики се очаква да продължат да растат стабилно като цяло, макар че различни развития напоследък изискват внимание, например търговските търкания между САЩ и Китай“.

ЯЦБ предупреди, че местната икономика е изправена преди рискове на няколко фронта, включително протекционизъм, Brexit и американската икономическа политика.

Подобни негативни рискове пред чуждестранните икономики вероятно ще се засилят скоро и е нужно да отделим сериозно внимание на влиянието им върху настроенията на компаниите и домакинствата в Япония“, допълват от банката.

На срещата си ЯЦБ запази краткосрочния си лихвен процент на ниво от -0,1% и ще продължи да насочва доходността по 10-годишните държавни облигации около 0 процента.

Заради трайно слабата инфлация ЯЦБ трябваше да запази стимулите си по-дълго от очакваното, макар че предприеме някои стъпки към разхлабването им.

Ще бъде трудно за ЯЦБ да обсъди нормализация или стратегия за излизане [от стимулите] за момента, тъй като рисковете от глобалните икономики растат“, каза Хироаки Мутоу, главен икономист на Tokai Tokyo Research Institute.

В доклада си, представен в сряда, 9-членният борд на ЯЦБ анализира икономиката на Япония, включително с последни прогнози за растеж и инфлацията до края на фискалната година, приключваща през март 2021 г.

Централната банка снижи очакванията си за икономически растеж за текущата фискална година до края на март, но повиши леко тези за фискалните 2019 и 2020 г., тъй като държавните разходи вероятно ще компенсират негативите от планираното увеличение на данъците през октомври.

ЯЦБ снижи и прогнозата си за базисната потребителска инфлация до 0,9% за фискалната година, започваща от април, от 1,4%. Това отразява спада в цените на петрола и потенциалното забавяне на глобалния растеж. Това е четвъртата низходяща корекция на прогнозата за фискалната 2019 г. от първата ѝ оценка през април 2017 г.

Въпреки това тя остава над прогнозата за 0,7% на анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Централната банка намали и очакванията за базисната потребителска инфлация за фискалната 2020 г. до 1,4% от 1,5% в октомврийските прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още