IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка запази лихвите без промяна

Задачите пред управителя на ЯЦБ Харухико Курода стават още по-трудни в навечерието на втория му мандат

10:09 | 09.03.18 г.
<p>
	<em>Снимки: Архив Ройтерс</em></p>

Снимки: Архив Ройтерс

Японската централна банка запази без промяна паричната си политика, придържайки се към оптимистични перспективи за икономиката, съобщи Ройтерс. От регулатора подчертаха, че са убедени, че мащабната програма от стимули помага да се подкрепи инфлацията.

„Японската икономика се разраства умерено“, се казва в официално изявление на банката.

От централната банка обявиха още, че краткосрочният лихвен процент остава на ниво от -0,1%, а банката потвърди целта си за стабилизиране на доходността по 10-годишните държавни облигации около нула процента. От ЯЦБ гласуваха с 8 срещу 1 гласа основните лихвени проценти да останат без промяна.

Решението на централните банкери бе взето, след като последните макроикономически данни показаха, че заплатите се понижават с най-бързи темпове от шест месеца насам, което е знак, че потреблението ще загуби инерция през тази година и ще натежи върху икономиката, която в момента се радва на най-дългия си период на възход от 28 години насам.

Силната йена, от своя страна, засилва опасенията на централната банка в Япония, тъй като също би могла да охлади зависимата от износа икономика и да се окаже пречка пред повишаването на заплатите от страна на бизнеса.

„Японската централна банка ще продължи да поддържа досегашната си политика в обозримо бъдеще, тъй като предвид начина, по който се държат валутните пазари в момента, едва ли скоро ще има дискусия за излизане от програмата за количествено облекчаване“, коментира Изуро Като, старши икономист в Totan Research.

Целта на ЯЦБ за инфлация от около 2% засега остава далеч въпреки растежа на икономиката. Това прави задачите пред управителя на банката Харухико Курода, който през април трябва да встъпи в своя втори мандат, още по-трудни.

Преобладаващата част от икономистите, интервюирани от Ройтерс, очакваха централната банка да запази в дългосрочен план лихвите без промяна, въпреки че 40% все пак чакат увеличение.

В последния си доклад централната банка запази досегашната си прогноза за нарастване на потребителските цени (с изключение на храните) с 1,4% през фискалната 2018 г. и с 1,8% през 2019 г. За фискалната 2019 г. обаче се очаква вече инфлацията да достигне 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още