Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в еврозоната падна до най-ниското ниво от юни 2016 г.

През май тя е едва 0,1 на сто - далеч от целта на Европейската централна банка

Инфлацията в еврозоната падна до най-ниското ниво от юни 2016 г.

Снимка: EPA/MARIJAN MURAT

Инфлацията в еврозоната падна доста под целта на Европейската централна банка (ЕЦБ). Потребителските цени се повишиха през май само с 0,1 процента в рамките на година, както обяви в петък европейската статистическа агенция Евростат. Това е най-ниската ставка на инфлация от юни 2016 г. По онова време потребителските цени изобщо не се повишиха.

Инфлацията вече спадна до 0,3 процента през април, като сега Евростат леко преразгледа първата си оценка за 0,4%. Експертите дори очакваха спад до нула процента през май. В Германия потребителските цени се повишиха с 0,6 процента през май, особено ниската цена на петролните продукти натиска цените надолу.

И в еврозоната преди всичко високия спад в цените на енергията е причина за по-ниската инфлация. Според предварителните данни те са се понижили с дванадесет процента през май. Според Евростат най-голямото увеличение на цените е било отчетено при храните, алкохола и тютюна – 3,3 процента. Услугите са поскъпнали с 1,3 процента. Промишлените стоки, от друга страна, са станали само с 0,2 процента по-скъпи.

Още по темата

С общия процент на инфлация от 0,1% през май поскъпването до голяма степен би следвало да достигне дъното, казва пред Handelsblatt Кристоф Вайл, експерт от Commerzbank. „През втората половина на годината ефектът от намаляването на цените на енергията вероятно ще отшуми и инфлацията отново ще се повиши леко“, добавя той.

Европейската централна банка (ЕЦБ) всъщност се стреми към инфлация от малко под два процента, но не успява да постигне тази цел от години въпреки многократното намаляване на лихвите и закупуването на облигации за трилиони евро. Причинената от коронавируса криза затруднява постигането на целта. Много икономисти очакват ЕЦБ да разшири покупките си на облигации на следващото си заседание следващия четвъртък.

Междувременно президентът на централната банка на Италия Игнасио Виско заяви, че паричната политика трябва да противодейства на риска от дефлация. Той се позова на ясно свиващата се икономика вследствие на коронавирусната криза. Падащите цени се считат за опасни, тъй като на техния фон компаниите едва ли ще са склонни да инвестират, а потребителите също ще сдържат разходите си. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Бундестагът одобри рекордното задлъжняване на Германия от 218 млрд. евро