IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия остава на отрицателна територия и през декември

Пандемията е затруднила статистическото изследване, тъй като някои стоки не се предлагат на пазара, посочват от германската статистическа служба

18:38 | 06.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Нивото на инфлация в Германия, измерено като годишна промяна в индекса на потребителските цени, остава на отрицателна територия и през декември заради подновените блокади за овладяване на пандемията от коронавирус в най-голямата европейска икономика, съобщава Bloomberg. 

Нивото на германската инфлация през последния месец на 2020 г. достига -0,3%, задържайки се спрямо предходния месец. През септември и октомври равнището на инфлацията беше -0,2%, става ясно от данни на Trading Economics.

Хармонизираните спрямо другите страни в Европейския съюз (ЕС) потребителски цени в Германия се понижават с 0,7% на годишна база, след като през ноември те отчетоха спад със същия темп, съобщават от германската Федерална статистическа служба (Destatis).

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 0,6-процентен спад на потребителските цени.

„Коронакризата отново доведе до затруднения при провеждането на изследването на потребителските цени, тъй като някои стоки не се предлагат на пазара“, посочват от Destatis.

Във вторник бяха публикувани и данните за безработицата и продажбите на дребно в страната. Докато продажбите на дребно в Германия нарастват с 1,9% на месечна база през ноември, сезонно изгладената хармонизирана безработица в Германия възлиза на 4,5%.

В сравнение с февруари, месец преди избухването на коронавируса, продажбите на дребно през ноември са с 8,4% по-високи. На годишна база продажбите на дребно се увеличават с 5,6%, като са надхвърлили прогнозите за ръст от 3,9%.

По отношение на инфлацията броят на безработните остава непроменен при 1,98 милиона души, докато заетостта е почти без промяна - на 42,17 милиона души. Процентът на младежката безработица, измерващ търсещите работа под 25-годишна възраст, нарасна с 0,1 процентни пункта до 6,1% през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още