IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай достигна близо 8-годишен връх от 3,8%

Базовата инфлация, която изключва цените на волатилните продукти, остава непроменена на ниво от 1,5% годишно през октомври

14:01 | 11.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Годишната инфлация в Китай e нараснала до 3,8 процента през октомври 2019 г. от 3 процента през предходния месец и над пазарните очаквания от 3,3 процента. Това е най-високата инфлация от януари 2012 г., главно поради трайно високите цени на свинското месо след избухването на африканската чума по свинете, предава tradingeconomics.com. ик ик

Инфлацията на хранителните продукти е нараснала до 15,5% през октомври, което е най-високото ниво на показателя от юни 2008 г. насам. През септември месец инфлацията достигна 11,2%, тъй като цените на свинското се покачиха със 101,3% и отбелязват осми пореден месец на нарастване. Междувременно цените на плодовете и пресните зеленчуци са спаднали.

Инфлацията на цените на нехранителните стоки, наемите, горивата, комуналните услуги, здравеопазването и др. също са спаднали. Освен това цените на транспорта и съобщенията отбелязват допълнителен спад.

От друга страна, инфлацията остава непроменена за стоки и услуги на домакинствата, докато цените за образованието, културата и отдиха са отбелязали повишение от 0,2%.

Годишната базова инфлация през октомври, която изключва цените на волатилните продукти, остава непроменена на месечна база на ниво от 1,5 процента.

На месечна база потребителските цени са се увеличили с 0,9 процента през октомври, точно колкото и през септември и повече от пазарните прогнози за 0,7 процента.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още