IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка намали лихвата за пръв път от април 2020 г. насам

Решението на финансовата институция потопи борсовите индекси в региона

12:38 | 20.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската централна банка намали основния лихвен процент за пръв път от избухването на пандемията насам, съобщи CNBC.

В понеделник институцията понижи едногодишния лихвения процент от 3,85% на 3,8%. Петгодишният лихвен процент остана без промяна спрямо предишния месец, като равнището му се задържа на ниво от 4,65%.

Според данни на Wind Information, цитирани от CNBC, последният път, когато е имало намаление на двата показателя, е било през април миналата година, когато бе отчетен пик на коронавирусната пандемия в страната.

Едногодишният лихвен процент влияе върху цената на заемите за фирми и за домакинства. Миналата седмица влезе в сила намалението на изискваните резерви в търговските банки, което финансовата институция прие.

Китай бе първата страна, която успя да се отърси от тежестта на пандемичния шок. Тази година обаче, особено от юли насам, ръстът на икономиката е забавян от свитото потребителско търсене, от политиката на Пекин за нулева толерантност при контрола на огнища на зараза и при контрола на по-строгите мерки, особено за имотния сектор.

По време на ежегодна правителствена конференция, посветена на икономиката, по-рано този месец топ лидери на страната изтъкнаха, че стабилността ще е по-голям приоритет през следващата година.

Изводът от проведената конференция бе, че „предпазливите парични политики трябва да са гъвкави и подходящи и ликвидността трябва да се поддържа на разумно и адекватно ниво", съобщиха от държавните медии.

Решението на финансовата институция потопи азиатските борсови индекси, които в понеделник завършиха редовната търговска сесия на червено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още