IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската индустрия спада за трети пореден месец

Търговският спор със САЩ натоварва все повече икономиката на азиатската страна

09:49 | 01.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Китайската индустрия се свива за трети пореден месец. Съответният индекс на мениджърите по поръчките беше на ниво 49,7 пункта през юли, както съобщи статистическата служба на страната в сряда. Въпреки че беше с 0,5 пункта по-висок в сравнение с юни и също леко надвиши очакванията на анализаторите, той остана под важната граница от 50 пункта, над която се отбелязва растеж. Засилват се признаците, че търговският спор със САЩ все повече засяга китайската икономика.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността на Caixin/Markit също е със стойност от 49,9 пункта. Икономистите, интервюирани от Ройтерс, очакваха само 49,6 пункта. Независимо от това, тази стойност е под важния праг за растеж от 50 пункта.

През второто тримесечие китайската икономика нарасна с най-бавното темпо от 27 години. Междувременно в Шанхай продължават преговорите между САЩ и Китай по търговския спор. Това са първите лични срещи на двете страни след договореното прекратяване на огъня в края на юни. Очакванията са сравнително ниски. Очакват се главно жестове на добра воля, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Китай, че залага на времето и затова бави споразумението.

Междувременно, PMI за услугите достига 53,7 пункта през юли, спрямо 54,2 през юни. Така тук е отчетен растеж, но с най-бавно темпо от осем месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още