Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

МВФ очаква спад на българската икономика с 4% през тази година

Фондът предвижда още удвояване на безработицата у нас през 2020 г. и връщането й на нивата отпреди коронавируса през 2021 г.

МВФ очаква спад на българската икономика с 4% през тази година

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Снимка: Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че българската икономика ще се свие с 4% през 2020 г., след което ще отбележи скок от 6% през 2021 г. Фондът предвижда това в пролетните си прогнози за перспективите пред световната икономика, публикувани днес. 

МВФ очаква още, че потребителските цени у нас ще нараснат само с 1% тази година след ръста от 2,5% през 2019 г., а догодина се очаква инфлация от 1,9%. Фондът прогнозира също почти двоен ръст на безработицата в страната ни през тази година до 8% спрямо 4,2% миналата година. Очакванията са обаче покачването й да е краткотрайно и догодина тя да се върне на ниво от 4,5%. 

МВФ предвижда още, че балансът по текущата сметка на страната ни ще остане положителен на ниво от 1,7% от БВП спрямо 4% миналата година, а през 2021 г. се очаква да бъде на ниво от 0,6% от БВП. 

В глобален план фондът очаква рецесията, породена от замразяването на икономиките в опит да бъде овладяно разпространението на коронавируса, да е най-суровата от почти един век и предупреди, че свиването на глобалната икономика и възстановяването могат да се окажат по-тежки от очакваното, ако коронавирусната пандемия се задържи или се завърне, съобщава Bloomberg.

В първата си прогноза след разпространението на коронавируса и последвалото замразяване на икономики МВФ изрази очаквания глобалния вътрешен продукт да се свие с 3% през 2020 г. В сравнение с очакванията през януари за експанзия от 3.3% през тази година, това може да значи най-тежката криза след Голямата депресия, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

Докато фондът очакваше растеж от 5.8% през следващата година, което би била най-значителната експанзия от 1980 г. насам, той предупреди, че рисковете са в посока надолу. МВФ отбелязва, че всичко много зависи от продължителността на пандемията, ефектът ѝ върху активността и стреса, който оказва на финансовите и стоковите пазари, пише Bloomberg TV Bulgaria.

МФВ начерта и три алтернативни сценария, в които вирусът продължава по-дълго от очакваното, завръща се през 2021 г. или и двете.

По-продължителна пандемия ще изтрие 3% от глобалния БВП през тази година в сравнение с базовия сценарий, докато дълга пандемия плюс възобновяването й през следващата година ще понижи с 8% очаквания растеж през 2021 г.

В САЩ очакванията са БВП да се свие с 5.9% в сравнение с януарската прогноза за ръст от 2%. Според МВФ американската икономика може да нарасне с 4.7% през следващата година.

МВФ очаква икономиката на еврозоната да се свие с 7.5% през тази година и да нарасне с 4.7% през 2021 г.

“Много страни са изправени пред многопластова криза, имайки се предвид здравния шок, вътрешните икономически сътресения, свиването на външното търсене, обръщането на капиталовите потоци и колапса на цените на борсово търгуваните стоки”, заяви МВФ.

Мрачните прогнози на МВФ са голяма промяна от последните очаквания на институцията от преди 2 месеца. На 19 февруари фондът заяви пред финансовите министри на Г-20, че “глобалният разстеж изглежда се оттласква от дъното”. Три дни по-късно ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева посочи, че коронавирусът вероятно ще изтрие едва 0.1% от прогнозата на фонда за глобалния растеж тази година, въпреки че добави, че се разглеждат и по-тежки сценарии.

За да разберете какви са по-тежките сценарии според МВФ, прочетете цялата статия на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
2
 
2
преди 10 месеца
"Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че българската икономика ще се свие с 4% през 2020 г., след което ще отбележи скок от 6% през 2021 г."

"Скок" ... накъде ?
3
 
2
 
1
преди 10 месеца
А за безработните пенсионери!? Нищо Пак както винаги! Пенсионерите не са ли еднакво потърпевши в сравнение със всеки друг? Дори са по- потърпевши поради лошото си здравословно състояние и ограничени възможности!!!???

Още от Новини
Филип Лейн: ЕЦБ няма да контролира кривата на доходността