IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакван спад на подадените заявления за помощи при безработица в САЩ

Правителството трябва да публикува своя доклад за заетостта през декември в петък

17:33 | 07.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Броят на американците, подали за първи път заявления за помощи при безработица, неочаквано се е понижил миналата седмица. Това е спад за трета поредна седмица, въпреки че възстановяването на пазара на труда изглежда ще бъде спряно от продължаващата пандемия с COVID-19, съобщава Ройтерс.

Подадените за първи път молби за държавни помощи при безработица възлизат на сезонно коригирани 787 000 за седмицата, приключила на 2 януари, в сравнение със 790 000 през предходната седмица, съобщиха от Министерството на труда. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 800 000 заявления през последната седмица.

заявления заявления

Протоколът от срещата на Федералния резерв от 15-16 декември, публикуван в сряда, показва, че политиците очакват нарастващите случаи на коронавирус „да бъдат особено предизвикателни за пазара на труда през следващите месеци“.

Случаите на COVID-19 в Съединените щати са скочили до над 21 милиона, като броят на загиналите надхвърля 352 хил. души, откакто вирусът се появи в Китай в края на 2019 г., според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Докладът от сряда показва, че частни компании освобождават работници през декември за първи път от осем месеца. Данните повишават риска за икономиката, въпреки че проучване тази седмица показа, че заетостта във фабриките се възстановява през миналия месец.

Правителството трябва да публикува своя доклад за заетостта през декември в петък. Според проучване на икономисти от Ройтерс, работните места са се увеличили със 71 000 броя през декември след ръста от 245 000 през ноември.

Това би било най-малкият ръст в заетостта от началото на възстановяването през май и означава, че икономиката е възстановила около 12,5 милиона от 22,2 милиона работни места, загубени през март и април.

Молбите за помощи при безработица са над своя пик от 665 000 по време на Голямата рецесия 2007-2009 г., въпреки че намаляха от рекордните 6,867 милиона през март. В края на декември правителството одобри допълнителни фискални стимули за близо 900 млрд. долара, включително подновяването на добавка за безработица от 300 долара до 14 март.

Програмите, финансирани от правителството за самоосигуряващи се лица и други работници, които не отговарят на условията за държавните програми за безработица, както и тези, които са изчерпали правото за обезщетение, също бяха разширени в последния пакет за справяне с пандемията.

Вероятни са повече фискални стимули. Демократите получиха контрол над Сената, което увеличи перспективите за законодателната програма на новоизбрания президент Джо Байдън.

Конгресът официално обяви победната на Байдън, часове след като стотици привърженици на президента Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия.

Икономиката потъна в рецесия през февруари. Въпреки това се очаква да се разшири с около 5% на годишна база през четвъртото тримесечие. Икономиката нарасна с рекорден темп от 33,4% през третото тримесечие, след като през април-юни се сви с 31,4%, най-големият спад, откакто правителството започва да води статистика през 1947 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още