IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият дълг на Германия може да нарасне до 218 млрд. евро

Финансовото министерство подготвя план за уреждане на дълга за период от 20 години, при което Берлин ще трябва да изплаща приблизително 8 милиарда евро годишно

15:48 | 15.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Размерът на новия дълг на Германия ще нарасне до 218 милиарда евро през тази година, заяви членът на германския Бундестаг Екхард Реберг пред в. "Билд" в понеделник, докато Берлин разработва рекорден пакет от стимули за борба с въздействието на пандемията от коронавирус, информира Ройтерс.

Планът за поемане на повече дълг подчертава мащабната фискална промяна в Германия от страна с дисциплиниран подход към разходите към един от най-големите инвеститори в усилията на еврозоната за противодействие на икономическото въздействие на пандемията.

Страната намали дълга си от над 80% от брутния вътрешен продукт след финансовата криза през 2008 г. до около 60%, което й дава възможност за допълнителни заеми. 

„С въвеждането на допълнителния бюджет прогнозирам около 218 милиарда евро повече дълг през тази година, от които, като започнем от 2023 г., ще трябва да изплатим 162 милиарда според Конституцията“, каза Реберг.

Финансовото министерство подготвя план за уреждане на дълга за период от 20 години, при което Берлин ще трябва да изплаща приблизително 8 милиарда евро годишно, добави той.

Очаква се в сряда министърът на финансите Олаф Шолц да представи втория допълнителен бюджет на Берлин, разчетен за следващите три месеца. Този бюджет ще добави 62 милиарда евро допълнителен дълг към договорените през март 156 милиарда евро нови заеми.

Германия планира да използва дълга за финансиране на стимулиращи мерки на стойност над 130 милиарда евро, за да помогне на икономиката си, а чрез това и на еврозона, да се възстанови по-бързо от пандемията от коронавирус.

Очаква се брутният вътрешен продукт на Германия да се свие с 6,3% през тази година. След срива на производството през март и април се смята, че активността ще намалее рязко през май и юни, последвана от по-умерена експанзия през втората половина на годината, съобщиха от  Министерството на икономиката в понеделник, цитирани от Bloomberg.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още