IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландският долар се срина с 1,6% след заседанието на централната банка

На днешното си заседание централната банка на Нова Зеландия взе решение за запазване на лихвите, но даде сигнал, че следващият ѝ ход ще бъде към понижение

11:35 | 27.03.19 г.
<p>
	Сградата на Новозеландската централна банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Новозеландската централна банка. Снимка: Ройтерс

Централната банка на Нова Зеландия се присъедини към общата тенденция в световен мащаб на отдалечаване от по-високите лихвени проценти, като дори даде сигнал, че е по-вероятно следващият ѝ ход да бъде към понижение на основната лихва, съобщава Bloomberg. Това доведе до най-сериозното поевтиняване на новозеландския долар от седем седмици насам.

„Като се има предвид по-слабата перспектива за глобалната икономика и намалената инерция на вътрешните разходи, по-вероятно е следващият ни ход да бъде в посока надолу“, заяви управителят на централната банка на Нова Зеландия Адриан Ор след днешното заседание на регулатора, на което беше взето решение за запазване на лихвения процент на ниво от 1,75%.

Адриан Ор обясни още, че базисната инфлация остава под целта от 2%, което налага по-хлабава парична политика.

Промяната в езика на новозеландската централна банка съответства на другите централни банки, които станаха по-предпазливи заради забавянето на световния растеж и рисковете за инфлацията.

Федералният резерв сигнализира да не се очакват повишения на лихвите през 2019 г., а Австралийската централна банка също се отказа от затягането на паричната политика.

Управителят на Новозеландската централна банка заяви още, че именно последните промени в политиките на Фед и на централната банка на Австралия са оказали натиск върху местната валута.

„Ако представителите на централната банка бяха останали неутрални, това щеше да изпрати новозеландския долар направо до луната“, коментира главният икономист на ANZ Bank в Нова Зеландия Шарън Золнър.

Новозеландският долар поевтиня с 1,6% след публикуването на изявлението на централната банка, като рано сутринта българско време се разменяше за 0,6798 американски долара.

Пазарите в момента са калкулирали най-малко едно понижение на лихвите в Нова Зеландия с 25 базисни пункта до август и очакват още едно през последното тримесечие на 2020 г.

След публикуване на изявлението на централната банка от Kiwibank прогнозираха едно намаление на лихвите през май, последвано от второ по-късно през 2019 г.

През февруари Новозеландската централна банка прогнозира повишение на лихвените проценти през първото тримесечие на 2021 г. и понижи прогнозите си за инфлация, заявявайки сега, че очаква цените да се повишат едва с 1,4% тази година.

Адриан Ор каза още в сряда, че очаква ниските лихвени проценти и правителствените разходи да подкрепят икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още