Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Пауъл: Американската икономика се подобрява, но остава дълъг път

Заетостта и цялостната икономическа активност остават под предпандемичните нива и пътят напред продължава да е несигурен, смята управителят на Фед

Пауъл: Американската икономика се подобрява, но остава дълъг път

Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв Джером Пауъл смята, че американската икономика се подобрява, но все още й предстои дълъг път до пълното възстановяване от коронавирусната пандемия.

„Много икономически индикатори показват пазарно подобрение“, казва Пауъл в текст на отговорите си за изслушването пред Комисията за финансови услуги в Камарата на представителите, което трябва да се състои във вторник.

„Както заетостта, така и цялостната икономическа активност обаче остават под предпандемичните нива и пътят напред продължава да е много несигурен“, се казва още в бележките на гуверньора за днешното му събеседване, цитирани от Bloomberg.

Още по темата

Пауъл ще трябва да отговаря на въпроси на членовете на Камарата заедно с финансовия министър Стивън Манучин – традиция в края на всяко тримесечие. По всяка вероятност ще им бъдат задавани въпроси за паричните политики на САЩ в помощ на икономиката заради коронавирусната криза и какво още може да бъде направено за улесняването на възстановяването.

В бележките за своето изказване Пауъл отново повтаря, че е необходимо да се направи повече както по отношение на фискалната, така и на паричната политика, за да се избегнат дълготрайните вреди.

„Пътят напред ще зависи от задържането на вируса под контрол и от политическите действия, предприети на всички нива на правителството“, допълва той.

По-различна позиция обаче зае управителят на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард, според когото американската икономика няма нужда от повече подкрепа, за да продължи да се възстановява от срива.

„Не смятам, че има голяма необходимост за нов фискален пакет“, какъвто имаше през юли или август, каза Булард в интервю за Bloomberg в понеделник.  „Изглежда, поне при по-общи макроикономически изчисления, че имаме достатъчно ресурси“, заяви той.

Американската икономика може да се свие с 3-4% през тази година, което е наполовина на очакваното по-рано по време на кризата. Трите трилиона долара пандемична подкрепа от Конгреса, както и облекчената парична политика на Фед би трябвало да подкрепят растежа по време на възстановяването, заяви той.

Миналата седмица Федералната комисия по открития паричен пазар сигнализира, че лихвените проценти ще останат близо до нулата поне до края на 2023 г., а „приспособимата“ политика ще е в сила докато не бъде постигната инфлация средно от 2%. Очакванията за дългосрочния ръст на цените също остават застопорени около това ниво.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
0pk
преди 1 месец
Всичко е под контрол:
https://www.youtube.com/watch?v=5s3TgnK2TMM&feature=emb_title
:D
1
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"дълъг път"?
до края? до "подобряването"? до къде?
да не се окаже, че не е дълъг, ами е дебел.. и не е път ами е п(р)ът?

Още от Новини
Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ надминаха прогнозите за септември