IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Може да се сблъскаме с най-тежкия икономически спад в живота ни

Икономическото възстановяване ще се нуждае както от допълнителна парична, така и от фискална политика в борбата с пандемията, изтъкна управителят на Фед

23:27 | 29.07.20 г. 4
<p>
	Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл.<em> Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл предупреди за най-тежкия икономически спад „в нашия живот“, след като представителите на Федералния комитет по отворените пазари решиха да запазят основните лихви непроменени на ниво около нулата и затвърдиха мнението си да използват всички налични инструменти за подпомагане на възстановяването на фона на пандемията. 

„Пътят напред за икономиката е извънредно несигурен и до голяма степен ще зависи от успеха ни в контролирането на вируса“, каза Пауъл пред репортери по време на видео пресконференция в сряда след края на двудневното заседание на Комитета. „Всъщност през последните седмици наблюдаваме някои признаци, че увеличаването на случаите на заразени и подновените мерки за контрол за разпространението започват да натежават върху икономическата активност“, добавя още гуверньорът на Фед.

В своето изявление, в което обявява политическото решение, Федералният комитет за отворените пазари повтори своето твърдение, че пандемията „създава значителни рискове за икономическите перспективи в средносрочен план“ и че основният лихвен процент ще остане на ниво близо до нулата, докато Фед не бъде уверен, че икономиката издържа на пандемията и е на път да постигне максималните си цели за заетост и стабилност на цените.

Пауъл каза, че не всички сектори на икономиката отслабват, като посочи жилищния сектор като светло място в картината. Но „като цяло изглежда, че данните сочат към забавяне на темпото на възстановяване“, предупреди той.

Пауъл заяви пред журналистите, че подкрепата за възстановяването ще се нуждае от допълнителна както паричната, така и фискалната  помощна политика, визирайки продължаващите преговори между Републиканската и Демократическата партия и администрацията на президента Доналд Тръмп във Вашингтон за подновяване на подкрепата за данъкоплатците.

„Виждам, че Конгресът ще преговаря за нов пакет и смятам, че това е нещо добро“, изтъкна Пауъл, като добави: „Фискалната политика е от съществено значение тук“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
А каква е причината да си сложиш превешкия цъpвул за снимка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
PetraV
преди 3 години
Няма да се плашите! Трудното тепърва предстои. Тепърва идват и по-добри нива за пазаруване на всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
nobel
преди 3 години
Грешката е верна. Спадът наистина тепърва предстои. До сега имаше разни стимули и програми. Когато ги похарчим ще разберем какво е спад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
ТАТО
преди 3 години
Заглавието е грешно.Точната фраза на Пауъл е :Even so, the current economic downturn is the most severe in our lifetimes.Превода е :Въпреки това, настоящият икономически спад е най-тежкия в живота ни.А от заглавието се разбира че този спад тепърва предстои.Учете английски и не преписвайте слепешката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още