Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Пауъл: Може да се сблъскаме с най-тежкия икономически спад в живота ни

Икономическото възстановяване ще се нуждае както от допълнителна парична, така и от фискална политика в борбата с пандемията, изтъкна управителят на Фед

Пауъл: Може да се сблъскаме с най-тежкия икономически спад в живота ни

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл предупреди за най-тежкия икономически спад „в нашия живот“, след като представителите на Федералния комитет по отворените пазари решиха да запазят основните лихви непроменени на ниво около нулата и затвърдиха мнението си да използват всички налични инструменти за подпомагане на възстановяването на фона на пандемията. 

Още по темата

„Пътят напред за икономиката е извънредно несигурен и до голяма степен ще зависи от успеха ни в контролирането на вируса“, каза Пауъл пред репортери по време на видео пресконференция в сряда след края на двудневното заседание на Комитета. „Всъщност през последните седмици наблюдаваме някои признаци, че увеличаването на случаите на заразени и подновените мерки за контрол за разпространението започват да натежават върху икономическата активност“, добавя още гуверньорът на Фед.

В своето изявление, в което обявява политическото решение, Федералният комитет за отворените пазари повтори своето твърдение, че пандемията „създава значителни рискове за икономическите перспективи в средносрочен план“ и че основният лихвен процент ще остане на ниво близо до нулата, докато Фед не бъде уверен, че икономиката издържа на пандемията и е на път да постигне максималните си цели за заетост и стабилност на цените.

Пауъл каза, че не всички сектори на икономиката отслабват, като посочи жилищния сектор като светло място в картината. Но „като цяло изглежда, че данните сочат към забавяне на темпото на възстановяване“, предупреди той.

Пауъл заяви пред журналистите, че подкрепата за възстановяването ще се нуждае от допълнителна както паричната, така и фискалната  помощна политика, визирайки продължаващите преговори между Републиканската и Демократическата партия и администрацията на президента Доналд Тръмп във Вашингтон за подновяване на подкрепата за данъкоплатците.

„Виждам, че Конгресът ще преговаря за нов пакет и смятам, че това е нещо добро“, изтъкна Пауъл, като добави: „Фискалната политика е от съществено значение тук“.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
6
 
4
Dr. Vatnikov до: ТАТО
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
А каква е причината да си сложиш превешкия цъpвул за снимка?
1
 
5
 
3
преди 9 месеца
Няма да се плашите! Трудното тепърва предстои. Тепърва идват и по-добри нива за пазаруване на всичко.
6
 
4
 
2
nobel до: ТАТО
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Грешката е верна. Спадът наистина тепърва предстои. До сега имаше разни стимули и програми. Когато ги похарчим ще разберем какво е спад
4
 
10
 
1
преди 9 месеца
Заглавието е грешно.Точната фраза на Пауъл е :
Even so, the current economic downturn is the
most severe in our lifetimes.
Превода е :
Въпреки това, настоящият икономически спад е
най-тежкия в живота ни.
А от заглавието се разбира че този спад тепърва предстои.
Учете английски и не преписвайте слепешката

Още от Новини
Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април