Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април

Данните разочароваха анализаторите, които очакваха ръст от 1%

Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април

Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април след силен ръст през предходния месец, когато помощите за пандемията осигуриха на милиони американци възможност да повишат разходите си, съобщи Bloomberg.

Стойността на общите покупки на дребно е непроменена през миналия месец след ревизиран нагоре ръст от 10,7% през март, който бе вторият най-голям откакто се води статистика от 1992 г., показват данните на Министерството на търговията в петък.

Средната оценка в проучване на икономисти от Bloomberg беше за ръст с 1% през април.

Общата стойност на продажбите на дребно беше рекордните 619,9 млрд. долара през април, подкрепяйки прогнозите на икономистите за силни разходи на домакинствата през останалата част от годината.

Въпреки че потребителите могат да започнат да пренасочват по-голямата част от разходите си към услуги като забавления и пътувания, тъй като страховете от пандемия се разсейват, повишените спестявания, подкрепени от фискални стимули, трябва да стимулират търсенето на дребно.

Осем от 13 категории на дребно регистрираха спад в продажбите през април, като най-голям е процентът на намаление в магазините за дрехи. Увеличават се покупките в ресторанти и автокъщи.

Продажбите на търговци на моторни превозни средства и части са се повишили с 2,9% през април, въпреки че производителите на автомобили се сблъскват с производствени ограничения поради глобалния недостиг на полупроводници.

Така наречените продажби на контролни групи, които изключват по-нестабилни категории, включително хранителни услуги, търговци на автомобили и бензиностанции, спаднаха с 1,5% през април след ревизиран нагоре ръст от 7,6% през март.

Стойността на приходите от ресторанти нарасна с 3% след повишение от 13,5% през март, тъй като щатите в цялата страна облекчиха ограниченията за капацитета за хранене на закрито.
 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Германският централен банкер: Да спрем скоро кризисните пари