Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Продажбите на дребно в САЩ се ускориха през март с най-бързия темп от 10 месеца

Разпределението на стимулите от 1400 долара на човек и стабилният растеж на работните места миналия месец обясняват възстановяването на продажбите

Продажбите на дребно в САЩ се ускориха през март с най-бързия темп от 10 месеца

Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ се ускориха през март с най-бързия темп от 10 месеца, след като отварянето на бизнеса, увеличеното наемане на служители и новият кръг от стимули окуражиха купувачите, пише Bloomberg.

Стойността на общите продажби се е увеличила с 9,8% през миналия месец, записвайки голям напредък от ревизирания спад от 2,7% през февруари, показват данните на Министерството на търговията. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха продажбите на дребно да нараснат с 5,9% през март.

Разпределението на стимулите от 1400 долара на човек и стабилният растеж на работните места миналия месец обясняват възстановяването на продажбите. По-бързите темпове на ваксинации срещу Covid-19 и облекчаването на свързаните с пандемията ограничения върху бизнеса вероятно ще подкрепят продажбите, особено в категорията на търговията на дребно, която е най-силно засегната от социалните мерки.

Масивната фискална подкрепа също удължи финансираната от правителството добавка за безработица от 300 долара седмично до 6 септември.

В същото време времето се затопля и общественото здраве бързо се подобрява, което позволява на повече ресторанти да предлагат услуги за хранене.

Като се изключат автомобилите, бензинът, строителните материали и хранителните услуги, продажбите на дребно са нараснали с 6,9% миналия месец след ревизираното намаление от 3,4% през февруари. Тези така наречени основни продажби на дребно съответстват най-много на компонента на потребителските разходи на брутния вътрешен продукт.

Очаква се растежът на икономиката да достигне 7% тази година, което би било най-бързото разширяване от 1984 г. Това ще последва свиване от 3,5% през миналата година, което бе най-лошото представяне от 74 години насам.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Цената на биткойна потъна под 30 хил. долара за първи път от януари