IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производственият растеж в Китай се забави до 14-месечно дъно

Слабите данни от PMI индекса сигнализират, че икономиката на Китай ще продължи да се охлажда следващите месеци

10:04 | 03.09.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производствената активност в Китай се е разраснала с най-бавния си темп от над година през август, поръчките за износ се свиват за пети пореден месец, а работодателите съкращават служители, сочи ново проучване, публикувано в понеделник.

Мрачните резултати засилват позицията, че икономиката на Китай ще продължи да се охлажда следващите месеци, докато САЩ увеличават митата върху китайските стоки. Това вероятно ще доведе до повече разходи и други мерки в подкрепа на растежа от Пекин, коментира Ройтерс.

Индексът PMI на мениджърите по поръчките за производствения сектор на Caixin/Markit е спаднал до 50,6 пункта през август от 50,8 пункта през предишния месец, което съвпада с прогнозите на икономистите.

Макар че индексът остава над границата от 50 пункта, която отделя разширяването от свиването, за 15-и пореден месец, това е най-слабият резултат от юни 2017 г. насам. Въпреки че производството леко се подобрява, по-голямата част от останалите четения сочат понижения.

Производственият сектор продължава да отслабва на фона на недостатъчно търсене, макар че предлагането остава стабилно. Не мисля, че стабилното предлагане обаче може да бъде поддържано при слабо търсене“, коментира Джаншън Джун, директор на макроикономическия анализ в CEBM Group, в коментар към проучването.

Освен това влошаващата си ситуация при заетостта вероятно ще повлияе върху растежа на потреблението. Икономиката на Китай сега се изправя пред сравнително очевиден низходящ натиск“, допълва той.

Икономиката вече показваше признаци на напрежение още преди да се разрази търговската война със САЩ. Регулаторните мерки за разрешаване на финансовите рискове и дълг повишиха разходите за заеми и усложниха взимането на кредити от страна на компаниите. Това, от своя страна, доведе до серия от несъстоятелности.

Новините за по-слаби поръчки за износ обаче предполагат, че задълбочаващият се търговски спор сега засилва това напрежение, а влиянието започва да се усеща из заводите в Китай.

Новите поръчки за износ – показател за бъдещата активност – се свиват, отбелязвайки най-дългата си серия на спад от първата половина на 2016 г., показва проучването.

Подиндексът е достигнал 48,8 пункта през август спрямо 48,4 пункта през юли.

Официалното PMI проучване от петък също показа, че поръчките за износ бележат понижение, макар че четенето за активността като цяло бе по-положително.

Изправени пред нарастващи разходи и мудно търсене, китайските производители намаляват заплащането вече почти пет поредни години, сочи проучването на Caixin. Съкращаването на работни места през август обаче е било най-острото от над година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още