IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на бизнеса в еврозоната се забавя през януари

Напрежението в търговията и политическите проблеми са довели до намаляване на новите поръчки за първи път от четири години

15:48 | 24.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Растежът на бизнеса в еврозоната почти спря в началото на 2019 г,. тъй като несигурността сред потребителите, напрежението в търговията и политическите проблеми са довели до намаляване на новите поръчки за първи път от четири години, съобщава Ройтерс.

Забавянето се е разпространило както в сферата на услугите, така и в промишлеността, а активността в промишления сектор на Германия отчита спад за първи път от над 4 години. 

Данните, публикувани в четвъртък са разочароващи за банкерите от Европейската централна банка, които през миналия месец сложиха край на програмата за изкупуване на активи за над 2,6 трлн. евро, която имаше за цел да подкрепи растежа.

Общият PMI индекс на мениджърските по поръчки на агенция Markit се понижи до 50,7 пункта през януари, което е най-слабото четене от юли 2013 г. За сравнение, прогнозите на анализаторите бяха за повишение от 51,4 пункта след 51,1 пункта през декември. Така показателят се доближава до границата от 50 пункта, която разделя растежа от спада.

Данните за сектора на промишлеността и услугите в еврозоната също са разочароващи, като индексите на мениджърите по поръчките в двата сектора се понижават съответно до 50,5 пункта и 50,8 пункта.

„Днешните данни за мениджърите по поръчките в еврозоната потвърждават пренасянето на слабостта на икономиката от миналата година в 2019 г.“, коментира Ян вон Герич от Nordea. Според него надеждите за бързо възстановяване на икономическата активност са нереалистични и ЕЦБ може скоро да бъде принудена да обмисли нови стимулиращи мерки.

Анализаторът от Nordea остава оптимист, че втората половина на тази година ще бъде по-добра, но ако тези надежди се окажат нереалистични, ще се повишат очакванията за реакция от страна на ЕЦБ.

Производствената активност в Германия, най-голямата икономика в Европа, се свива за първи път от над 4 години. Търговското напрежение удари износителите в Германия, които отбелязаха най-слабия си растеж за последните пет години през 2018 г. - 1,5% при 2,2% през 2017 г.

Протестите във Франция, опасенията за предстоящото напускане на Великобритания от Европейския съюз, потенциалната техническа рецесия в Италия и продължаващата търговска война между САЩ и Китай накараха бизнеса и потребителите да бъдат предпазливи.

Показателите за промишлеността и услугите във Франция спаднаха до най-ниското си ниво от повече от четири години в условията на отслабване на търсенето и влиянието на антиправителствените протести.

Ситуацията в индустриалния сектор в Германия също се влоши в началото на 2019 г. Индексът на агенция IHS Markit показва, че активността в промишления сектор в Германия се свива за първи път от четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още