IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растежът на икономиките на Германия и Испания се оказа разочароващ

Италия обаче изненада приятно с по-висок от пазарните очаквания ръст на БВП

12:03 | 29.10.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата икономика в Европа – Германия, разочарова с растежа си през третото тримесечие. Икономиката на страната се е разраснала с едва 1,8% на тримесечна база, което е под оценките за ръст от 2,2% в проучване на Bloomberg.

Със силния си фокус върху производството Германия е ударена особено силно от липсата на доставки. Прогнозите за растежа за тази година бяха снижени през последните седмици, макар че представянето през следващата година може да се окаже по-добро, ако доставките на части и суровини се възстановят.

Инерцията при услугите също се забави след първоначалния бум след края на ограниченията заради Covid-19. Нарастващият брой новозаразени обаче заплашва допълнително да натежи върху сектора през следващите месеци.

Италия

Италианската икономика обаче продължава да се възстановява през третото тримесечие и е напът да се разрасне с над 6% тази година. Ръстът през третото тримесечие е от 2,6% спрямо предишното, с което задмина пазарните очаквания.

Министър-председателят Марио Драги фокусира енергията си върху това да подкрепи растежа като начин да помогне на страната да управлява огромния си дълг, който наближава 153,5% от БВП тази година.

Помощ ще дойде от грантове и заеми за над 200 млрд. долара, идващи от Европейския съюз и национални фондове за възстановяне. Те ще бъдат похарчени за приоритети като инфраструктура, здравеопазване, образование, дигитализация и инициативи в зелената икономика, които целят да направят страната по-модерна и ефективна.

Испания

Испанската икономика обаче се е разраснала само с 2% през третото тримесечие спрямо предишното, което е доста под очакванията. Потреблението на домакинствата е намаляло, а местното търсене бележи по-бавен ръст.

Разочароващите резултати излизат след остра низходяща корекция на второто тримесечие. Това предизвика серия от понижени оценки на икономисти, които очакваха Испания да отчете най-бързото си разширяване от над 4 десетилетия тази година на фона на бума в пътуванията след края на ограниченията около коронавируса.

Испанската централна банка заяви тази седмица, че „значително“ ще намали прогнозата си за растежа за тази година и в по-малка степен за 2022 г. Подкрепа може да дойде от десетките милиарди евро от ЕС, които целят да се реформира икономиката, силно разчитаща на туризма и услугите. Управляващата коалиция обаче изпитва трудности да договори ключови трудови и пенсионни реформи, за да се отключат средствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
след зелената сделка ше живнат ...споко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Ivan.r
преди 2 години
Абсолютно анемична икономика залята с инфлация. Коригират ли дефлатора на БВП нагоре тоя ръст ще отиде в кофата. Лоша работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още