IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка понижи лихвите и даде сигнал за още подобни ходове

Днешната промяна в лихвите ги връща на нивата им отпреди повишението през септември миналата година

14:30 | 26.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската централна банка намали основния си лихвен процент до 7,25% в петък, както се очакваше, съобщава Ройтерс. От банката дори заявиха, че още понижения вероятно ще последват по-късно през тази година на фона на забавящата се инфлация.

Това е второто намаление на лихвите в Русия за тази година. Всичките 23-ма анализатори и икономисти, които взеха участие в анкетата на Ройтерс, единодушно прогнозираха, че централната банка ще понижи лихвения процент от 7,5% на 7,25% на срещата си в петък.

"Ако ситуацията се развие в съответствие с основната прогноза, Руската централна банка признава възможността за по-нататъшно намаляване на основните лихвени проценти на едно от предстоящите заседания на Съвета на директорите", се казва в изявление на финансовата институция.

Днешната промяна в лихвите ги връща на нивата им отпреди повишението през септември миналата година, когато банката обясни решението си с намаляващия инфлационен натиск. Очакванията бяха това увеличение тогава да помогне за постигане на целевата инфлация от 4% в началото на 2020 г.

Гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина затвърди очакванията за намаляване на лихвените проценти през този месец, когато заяви в интервю за Ройтерс, че банката би искала да завърши цикъла на понижение на лихвите до средата на 2020 г., като предприема малки стъпки за тази цел.

Рублата показа по-скоро приглушена реакция на решението на Руската централна банка, което отчасти се дължи на липсата на пресконференция след публикуването на изявлението. Доларът поевтиня с 0,11% спрямо рублата до 63,1239 рубли. 

При следващата среща на централната банка на 6 септември е планирана и пресконференция, на която Набиулина ще обясни по-детайли паричната политика на институцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ivailojelyazkov
преди 4 години
https://***.vesti.bg/analizi-i-komentari/analiz/stratfor-rusiia-shte-se-razpadne-do-10-godini-6032253
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още