IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската рубла пробва да се стабилизира след срива

Въпреки поскъпването с 4% спрямо еврото руската валута вероятно е изправена пред трудни времена

14:46 | 10.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Банкноти от по 100 рубли. <em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Банкноти от по 100 рубли. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

„Черният понеделник“ на фондовата борса остави своя отпечатък и върху валутния пазар. Особено силно бе засегната руската рубла, която падна до най-ниското си ниво спрямо щатския долар от началото на 2016 г. Руската валута също се обезцени и с около девет процента спрямо еврото. Причината за срива е спорът между Саудитска Арабия и Русия за бъдещото производство на петрол, което доведе до драматичен спад на цената на „черното злато". Това поставя Русия, като голям производител на петрол, под натиск.

Руската валута се стабилизира донякъде във вторник и поскъпна с над четири процента спрямо еврото до обяд. Руската централна банка реагира още в понеделник и обяви мерки за подкрепа на валутата. Така например стана ясно, че няма да купува чуждестранна валута през следващите 30 дни. Едва в началото на март Министерството на финансите реши да купува по около 100 милиона долара на ден.

Независимо от това експертите се опасяват, че спадът в цената на петрола ще отслаби още повече рублата. През миналата година петролът и газът представляваха почти половината от приходите от износ на Русия. Рейтинговата агенция Fitch предупреждава за бюджетен дефицит. „Москва едва ли очакваше цената на петрола да спадне до почти 30 долара", каза анализаторът на Fitch Дмитрий Маринченко. Това е лоша изненада за Кремъл.

Валутният експерт на Commerzbank Улрих Лойхтман посочва все още много високата зависимост на Русия от цената на петрола. „Всички усилия да се направи икономиката на Русия по-малко зависима от петрола поне досега не бяха успешни“, пише той в скорошен анализ, цитиран от Handelsblatt. „Значи, основният въпрос сега е дали руската икономика може да се справи с толкова драматичен спад на цената на петрола", се казва още.

Лойхтман посочва преживяното от 2015 г. По това време в Русия имаше рецесия, която според него „до голяма степен беше предизвикана от спада на цената на петрола и по-малко от санкциите на САЩ срещу Москва“.

По това време ситуацията беше предшествана и от срив на рублата през 2014 г. По това време едно евро дори за кратко струваше 100 рубли. Централната банка спря понижението на руската валута с увеличаване на основната лихва до 17 процента, което натовари тежко икономиката.

В настоящата среда руската централна банка намалява лихвите все повече и повече заради слабата икономика. Драстично увеличение вероятно ще спре напълно икономическия растеж на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 7
ДХДО
преди 4 години
Aми ... златото , дето им е в резервите направи + 6 млрд усд , само вчера.Сега анонсираха и разпродажба на валути ... арсенал си имат, от където и да погледнеш, така че не само ще пробва стабилизиране рублата, а най -вероятно и ще постигне прицелените нива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още