IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на щатската икономика разочарова със слабите 2%

Делта варианът на Covid-19 и проблемите с доставките се отразиха сериозно на конюнктурата

16:22 | 28.10.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Икономиката на САЩ нарасна с 2,0% през третото тримесечие, като делта вариантът на Covid-19 и проблемите с доставките се отразиха сериозно на конюнктурата.

Отчетеният темп бележи рязко забавяне от силните ръстове по-рано тази година. Брутният вътрешен продукт нарастна с исторически бързия годишен темп от 6,3% през първото тримесечие и 6,7% през второто тримесечие, тъй като вливането на правителствени стимули, масовото рестартиране на бизнесите и нарастващите нива на ваксинацията подхранваха разходите.

Така ръстът на БВП за третото тримесечие остана значително под пазарните прогнози от 2,7% по данни на Ройтерс. Средната прогноза в проучване на Bloomberg сред икономисти предвиждаше увеличение на БВП с 2,6%. Фючърсите върху американските акции се повишиха, докато доларът и държавните ценни книжа останаха стабилни след публикуването на информацията.

Последните данни подчертават как безпрецедентните ограничения при доставките възпрепятстват икономиката на САЩ. Застигнати от остър недостиг на персонал и необходимите материали, производителите се затрудняват да се справят с търсенето. Доставчиците от сектора на услугите, които са изправени пред подобен натиск, поеха допълнителен удар от делта варианта.

Това е най-слабият растеж от рекордното свиване от 31,2% през второто тримесечие на 2020 г., показа предварителната оценка.

Увеличаването на частните инвестиции за инвентари, разходите за лично потребление (PCE), федералните и местните щатски разходи и нежилищните дълготрайни инвестиции бяха частично компенсирани от намаляването на жилищните дълготрайни инвестиции, разходите на федералното правителство и износа.

Вносът също се е увеличил. И все пак разпространението на делта варианта на коронавируса, международните ограничения на доставките, недостигът на материали и работна ръка и растящите цени натежаха както върху производството, така и върху потреблението.

Оценката за икономиката за третото тримесечие на Министерството на търговията, публикувана в четвъртък, показва, че потребителските разходи са нараснали с годишен темп от 1,6% през третото тримесечие, което е рязко забавяне от 12% увеличение през предходното тримесечие. Това отразява слабостта по-специално на разходите за дълготрайни стоки, чиято наличност беше ограничена от проблемите с доставките.

Затрудненията във веригите на доставки, като задръствания в американските пристанища и прекъсванията на производството в чужбина, допринесоха за рязко нарастване на инфлацията и представляват риск за икономическите перспективи, поясняват от министерството. Въпреки предизвикателствата от страна на предлагането, много анализатори очакват икономиката да възвърне инерцията си през последните месеци на годината, докато случаите на Covid-19 продължават да намаляват. Те очакват забавянето на икономиката да бъде краткотрайно и БВП на САЩ вероятно ще се ускори през четвъртото тримесечие и през следващата година.

„Имахме временен набор от пречки, произтичащи от възраждането на коронавируса, които се очаква да отслабнат, докато преминаваме през следващите тримесечия“, казва Карл Таненбаум, главен икономист в Northern Trust, пред Wall Street Journal.

А през тази есен се наблюдава и възраждане на потребителските разходи. Заетостта на хотелите в САЩ беше 65% за седмицата, приключила на 16 октомври, най-високото ниво от средата на август, показват данни на STR, глобална компания за данни и анализи за хотелиерство. През седмицата, приключила на 27 октомври, броят на посетителите в ресторанти е намалял с 5% спрямо същия период на 2019 г. – преди пандемията – по-малко сериозен спад, отколкото в средата на септември, показват пък данни от сайта за резервации OpenTable.

Докато предизвикателствата във веригите на доставки се очаква да продължат и през 2022 г., затихването на случаите с Covid-19 и повишените спестявания вероятно ще подкрепят по-високите разходи на домакинствата през последните три месеца на годината.

Постоянните ограничения на предлагането, съчетани с други ефекти от повторното отваряне, доведоха до повишаване на цените за различни продукти, като предизвикаха опасения относно обхвата и продължителността на скорошното ускорение на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivan.r
преди 2 години
Дотук с "бумтящия " ръст - следва стагнация и инфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
viva
преди 2 години
Сега като почнат да обясняват: "Няма да бутаме лихвите, няма да намаляваме печатницата, щото още не сме се възстановили", нищо че инфлацията ще ни изяде спестяванията. Дай да спасяваме с нашите пари тъпите и мързеливите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още