IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на заплатите във Великобритания достигна 2-1/2-годишен връх

Броят на работещите се увеличава значително над очакванията

13:21 | 21.03.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Общите доходи на британските работници, включително бонусите, нарастват с 2,8% на годишна база до 514 паунда на седмица за първото тримесечие на 2018 г., съобщава traidingeconomics. Това е над консенсусната прогноза за повишение от 2,6% и най-голямото увеличение от третото тримесечие на  2015 г. насам.

Заплатите във Великобритания са нараснали най-много в строителството - с 3% и в публичния сектор - с 2,1%.

Без бонусите заплатите на Острова се повишават с 2,6% до 482 паунда на седмица. Това е най-високото увеличение за трите месеца до ноември 2016 г. и е напълно според пазарните очаквания.

В реално изражение обаче заплатите заедно с бонусите остават непроменени, докато ако се изключат бонусите, доходите на населението намаляват с 0,2% за единадесети пореден месец. 

Делът на хората без работа във Великобритания се свива до 4,3% през януари спрямо 4,4% месец по-рано.

Очакванията на анализаторите бяха за запазване на досегашното ниво на безработица в страната. За сравнение за трите месеца до края на декември безработицата в страната нарасна за първи път от две години насам. 

В същото време броят на работещите е нараснал със 168 хил. през трите месеца до януари при прогноза на икономистите, интервюирани от Ройтерс, за 84 хил. души. Спадащите цени на петрола и по-бавният ръст на разходите за храна пък допринесоха за забавянето на ръста на потребителските цени във Великобритания през февруари.  

Нарастването на заплатите във Великобритания изоставаше след финансовата криза. Но с най-ниските нива на безработица от 1975 г. и с емигранти от Европейския съюз, които вероятно ще намалеят след Brexit, заплащането започва да се вдига.

От последния доклад на Английската централна банка стана ясно, че бизнесът усеща натиск от по-високите задължителни пенсионни вноски, повишената инфлация, липсата на чуждестранни работници и трудностите при набирането и задържането на персонал.

Лирата поскъпна с близо половин процент до 1,4066 долара след излизането на данните за пазара на труда в Обединеното кралство, които увеличават шансовете Английската централна банка да повиши лихвените проценти през май. 

Доходността на двугодишните държавни облигации се повиши с 5 базисни пункта до 0.936%, което е най-високото им ниво от май 2011 г. според данни на Tradeweb.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Money
преди 6 години
Браво! Значи кривата на Филипс функционира все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още