IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпата енергия изстреля инфлацията в еврозоната до 13-годишен връх

Потребителските цени през последните месеци трайно вървят нагоре

12:40 | 29.10.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Инфлацията в еврозоната се е изстреляла до 13-годишен връх през октомври, засилвайки аргументите срещу позицията на Европейската централна банка, която сериозно подценява ръста на потребителските цени през последната година.

Инфлацията в 19-членната зона се с ускорила до 4,1% през октомври, сочат предварителните прогнози на европейската статистическа служба Евростат. За сравнение, през предишния месец инфлацията бе на ниво от 3,4%, а консенсусната прогноза в проучване на Ройтерс бе за 3,7%.

Inflation Inflation

Данните са най-високите от юли 2008 г. насам и се равняват на най-бързия темп, откакто започва да се публикуват серията данни, известни като хармонизиран индекс на потребителските цени, през 1997 г.

Потребителските цени през последните месеци трайно вървят нагоре, а за последно прагът от 3%, който бе отчетен през август, бе преминат през 2012 г. Това е и значително увеличение спрямо целта на Европейската централна банка за инфлация от около 2%.

Основният тласък на потребителските цени през октомври се дължи на енергията, която поскъпва с цели 23,4%, което е с близо 6 пр.п. повече от ръста в цените през септември.

Темпът на растеж на цените при услугите е доста по-слаб – 2,1%, макар и да се ускорява спрямо стойностите от 1,7% през предишния месец.

Единствено при цените на неенергийните индустриални стоки се наблюдава лек спад – до ръст от 2,0% спрямо 2,1% през септември.

В категорията „Храни, алкохол и тютюневи изделия“ обаче увеличението на цените остава без промяна на месечна база, запазвайки се на ниво от 2,0%.

Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, също се покачва до 2,0% от 1,9% през септември. Данните са най-високите от 2008 г. насам.

Вчера председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че банката поддържа позицията си, че ускоряването на инфлацията е временно.

„Макар че на инфлацията ще ѝ отнеме повече време да се забави спрямо предишните прогнози, очакваме тези фактори да се облекчат през следващата година. Продължаваме да виждаме инфлация в средносрочен план от под нашата цел от 2%“, каза тя.

Лагард посочи по-високите енергийни цени, международното разминаване между възстановяващото се търсене и предлагане и еднократните базови ефекти, например края на облекченията в данъка върху продажбите в Германия, като трите основни фактора, които временно ускоряват инфлацията в еврозоната.

Окончателните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната и Европейския съюз като цяло ще бъдат публикувани на 17 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Всъщност вината е на едни лъжци в ЕК, които хитро премълчават, че хората трябва да плащат много повече и да преживяват подобни сътресения докато дойде светлият зелен европейски комунизъм. Тяхното пеераско неизказвано на глас верую е: "революцията винаги изисква жертви, ама ваши, не наши" :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
dakl
преди 2 години
Естествено е , че всичко което не е резултат на финансови спеклации обективно ще поскъпва, като добавим към това огромния обем т.нар. вертолетни пари хвърлени на пазара допълнително през последните две години то резултатът неминуемо ще бъде висока инфлация , а вероятно и още нещо което ще засегне не само тези които надуваха финансовите балони , но изглежда и всички останали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
s3
преди 2 години
Сега значи вината била на енергията, а не че печатат едни пари без покритие и то в огромни обеми?А вчера Лагардката какво вика че инфлацията била временна и че все още виждала инфлацията под заветните 2%?Лошо става когато некакви лемури вземат да управляват нещата така, че нещата да изкарат до края на мандата им, а след тях потоп. Още по-лошо е като вземат да изкривяват реалните данни само и само да оправдаят действията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още