IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трусовете в региона дадоха почивка на турската икономика

Лирата се стабилизира, а натискът за продължаване на политиката за увеличение на лихвените проценти отслабва

11:34 | 25.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Геополитическите буреносни облаци вече не са надвиснали над турската парична политика.

Лирата се стабилизира, а натискът за продължаване на политиката за увеличение на лихвените проценти отслабва, след като по-рано този месец бе освободен американският пастор, арестуван в Турция. Именно той стана и последният повод за обтягане на отношенията между Анкара и Вашингтон.

Според по-голямата част от икономистите, допитани от Bloomberg, турската Комисия за парична политика ще запази основната си лихва без промяна в четвъртък на ниво от 24%.

В момента налице остава следната дилема – инфлацията остава близо пет пъти по-висока от целта на Централната банка от 5%, като нарастването на производствените цени не говори за облекчаване на ситуацията в скоро бъдеще. Но като контрапункт някои ключови индикатори – от потребителското доверие до индустриалното производство, сочат за рязко забавяне на икономиката.

Това от своя страна ще доведе до отслабване на натиска върху цените, особено след решението миналия месец за най-голямото увеличаване на лихвите от поне 2002 г. насам.

„През последните седмици отрицателните настроения спрямо Турция се успокоиха, което се отразява и в промените при двойката долар-лира“, заяви Нора Нойтебуум, икономист към ABN Amro NV в Амстердам. И като се има предвид „дефлационното развитие, Турската централна банка може да иска да изчака, за да види кои са най-големите ефекти от нейните смели действия на 13 септември“, посочи още тя.

Скокът на потребителската инфлация се дължи до голяма степен на срива на лирата, която загуби над четвърт от стойността си през август заради дипломатическия конфликт със САЩ. Годишното увеличение на цените се ускори до близо 25% миналия месец и може да достигне до над 30% през идните месеци по данни на UniCredit SpA.

Според Нойтербуум централната банка може да поиска да проследи стабилността на цените през следващите два месеца и да предприеме действия през декември, ако това бъде необходимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още