IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската инфлация достигна нов 15-годишен връх

Годишното поскъпване на стоките и услугите през октомври възлиза на 25,2% спрямо 24,5% през септември

11:53 | 05.11.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки затегнатата парична политика и огромното увеличение на лихвените проценти в средата на септември годишната инфлация в Турция продължи да се ускорява през октомври, достигайки 15-годишен връх. Сега тя възлиза на 25,2%, след като през септември бе на ниво от 24,5% и 17,9% през август, става ясно от данните на статистическата служба на страната Turkstat.

Това означава, че инфлацията се е ускорила повече от два пъти спрямо май. Преди година тя бе 11,9%. Икономистите очакваха за октомври поскъпване с 24,4%, предава DPA.

Месечната инфлация обаче се забавя чувствително до 2,7% спрямо ниво от 6,3% през септември, но все пак надхвърли прогнозата на анализаторите за 2,0%. Цените на производителите са скочили още по-рязко спрямо същия период на миналата година – с 45,0% (септември: 46,15%). Месечното поскъпване се забавя чувствително до 0,9% спрямо 10,9%.

„Не е толкова лошо представяне, можеше да бъде много по-лошо след ужасните данни от септември", коментира пред Bloomberg данните Тим Аш, стратег на BlueBay Asset Management LLC. „Хората ще гледат на тези данни като на надежда за повратна точка".

Лирата поевтиня след представянето на данните в Анкара и се търгува с 0,2% по-ниско ниво от 5,4381 лири за долар към 10:12 часа в Истанбул. Валутата загуби до половината от стойността си спрямо долара в рамките на дипломатическия спор със САЩ, но поскъпна с повече от 25% спрямо нивото от август според данни, събрани от Bloomberg.

В края на октомври турската централна банка значително повиши прогнозите си за развитието на потребителските цени за периода 2018-2020 г. Както каза гуверньорът Мурат Четинкая, за текущата година сега се очаква инфлация от 23,5% (по-ранната прогноза бе от 13,4%), като цените на храните вероятно ще се повишат с 29,5% (13,5%). Прогнозите за инфлацията за 2019 и 2020 г. са увеличени съответно до 15,2% (9,3%) и 9,3% (6,7%).

Въпреки това централната банка очаква забавяне до около 5% в средносрочен план. Четинкая обясни увеличението на прогнозите за инфлацията със силния спад в стойността на лирата, но увери, че с придържането към строга парична политика се очаква инфлацията постепенно да се върне към целевите стойности.

На 13 септември централната банка повиши основния си лихвен процент с 625 базисни пункта до 24%, като обоснова решението си със значителните рискове за ценовата стабилност. Паричната политика трябва да остане твърда, докато инфлацията не се подобри, поясни централната банка. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Какви са вpeдните нaмecи на Турската централна банка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 10
Иван Митев
преди 5 години
Стихийната инфлация в Турция ще е прекратена до 2 часа след като се приложи защита срещу щети от вредните намеси на Турската централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
Иван Митев
преди 5 години
С вредни намеси в икономиката, Турската централна банка (ТЦБ) нанася икономически щети на Турция.При пренебрегване на дейността на ТЦБ, Турция е с нарастващи щети и увеличаваща се инфлация.С административни въздействия ТЦБ за кратко забави началото на голяма криза. Подходът е с кратък ефект и с увеличени бъдещи щети.При запазване на държавната грешка, Турция е с нови щети.Спасението от сегашните актуални щети в Турция е осъществимо със защита от щети от вредните намеси на ТЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още