IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската инфлация се ускори до 19-годишен връх

Обезценяването на лирата продължава да оказва негативното си влияние

10:09 | 03.01.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Турската инфлация се ускори за седми месец през декември, достигайки 19-годишен връх, благодарение на спада на стойността на лирата и по-ниските разходи по заемите, пише Bloomberg.

Годишната потребителска инфлация се ускори до 36,08% миналия месец – най-много от септември 2002 г., спрямо нивото от 21,31% през ноември. Това надхвърля значително средната прогноза за 27,36%, дадена от 19 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Месечната инфлация е 13,58% спрямо средна прогноза за 8,5%, сочи отделно проучване. След новината лирата отслабна още повече и се търгуваше с 3,7% по-ниско при 13,8115 за долар тази сутрин в Истанбул.

Инфлацията на цените на дребно в Истанбул, бизнес столицата на Турция, се ускори до 34,18% миналия месец спрямо 24,05% през ноември.

Централната банка ще проведе следващото си заседание за определяне на лихвите на 20 януари.

Решението на Турция да намали с пет процентни пункта референтния лихвен процент на централната банка от септември доведе до спад на стойността на лирата, която се обезцени с около 44% спрямо долара миналата година, превръщайки се в най-зле представящата се сред всички основни валути, следени от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
До два часа след въвеждане на подобрена употреба на турски лири ще е спряло развитието на стопанската криза в Турция.Накратко за ситуацията:Водещата причина за създаване на щети в Турция е допусканата от държавното управление местна проява на грешката на съвременната цивилизация да няма необходима защита срещу щети от предоставяне на пари със срок на връщане.Турската централна банка няма капацитет за спасение на националното стопанство от щети при употреба на турски лири.Стопанската криза в Турция е последица от държавната парична грешка.Правителството на Турция взима заеми за да плаща щети от паричната грешка. Ресурсите за противодействие срещу криза са ограничени. Спасението от стопанската криза в Турция е възможно след прекратяване на неправилната държавна употреба на турски лири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ъхъ, така ли ви говорят на тапирите по сбирките на Костя Копейкин?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Kolio7
преди 2 години
Няма проблеми, до 2 години долара и еврото ще я догонят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още