Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Великобритания ще спасява икономиката с нов план от 30 млрд. паунда

Финансовият министър Риши Сунак е изправен пред огромната задача да извади петата по големина икономика в света от най-лошата рецесия за последните три века

Великобритания ще спасява икономиката с нов план от 30 млрд. паунда

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Финансовият министър на Великобритания Риши Сунак изложи радикален план на стойност 30 млрд. паунда (37,6 млрд. долара), включващ намаляване на данъците при закупуване на жилища и храна и нов бонус за работодателите, които не уволняват служителите си, за да спаси работните места и да върне икономиката на страната към живот.

„Сблъскваме се с дълбоки икономически предизвикателства“, каза финансовият министър пред Камарата на общините в сряда при обявяването на стимулиращия си пакет. „Само за два месеца икономиката ни се сви с 25%, или същия дял, с който нарасна през предходните осемнадесет години“, припомни той, цитиран от Bloomberg.

Той обеща да застане до компаниите, които запазят служителите си и да направи всичко възможно, за да спаси работните места и да даде надежда на семействата през следващите месеци.

Сунак предлага повишаване на прага на гербовия налог за покупки на имоти до 500 000 паунда, до 31 март следващата година. Властите заявиха, че това ще означава, че близо 9 от 10 души, които купуват жилища, изобщо няма да плащат гербов налог.

Още по темата

Предвижда се и 6-месечно намаление на данъка върху продажбите за ресторанти и хотели до 5% от 20%. Мярката ще продължи до 12 януари, като Сунак каза, че тя ще коства около 4 милиарда паунда.

Сунак е изправен пред огромната задача да извади петата по големина икономика в света от най-лошата рецесия за последните три века. Изказвайки предложенията си в сряда, министърът заяви, че няма да бъде сдържан от политическата идеология, дори след призиви от някои от неговата партия да избягва натрупването на дълговете.

„Там, където възникнат проблеми, ще се изправим срещу тях. Когато подкрепата е оправдана, ние ще я предоставим. Там, където възникнат предизвикателства, ние ще ги преодолеем“, каза той. „Влязохме в тази криза, необременени от догмата, и продължаваме в този дух, водени винаги от простото желание да правим това, което е правилно“, заяви Сунак.

Той обяви нова програма за възнаграждение на работодателите, ако приемат обратно на работа служителите си, пуснати в отпуск, и продължат договорите им до края на януари. Предприятията ще получат бонус от 1000 паунда (1256 долара) на служител, който се върне от отпуск, а цялата програма потенциално ще струва 9 милиарда паунда (11,3 милиарда долара).

Министерството на финансите също така разкри програма от 2 млрд. паунда (2,5 милиарда долара) за изплащане на заплатите на над 200 000 млади служители, което покачи стойността на мерките за подпомагане на работните места и екологичните програми до над 6 милиарда паунда.

Това е в допълнение към 5 млрд. паунда инфраструктурни разходи за училища, болници и пътища, обявени през миналата седмица от премиера Борис Джонсън, който обеща  Великобритания да „гради, гради и гради“, за да излезе от кризата.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април