Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Вилроа дьо Гало: ЕЦБ ще предприеме действия, ако инфлацията се задържи

Според гуверньора на Френската централна банка ситуацията пред ЕЦБ и Фед е различна

Вилроа дьо Гало: ЕЦБ ще предприеме действия, ако инфлацията се задържи

Снимка: Bloomberg

Прогнозите за инфлацията на Европейската централна банка (ЕЦБ) не са „увереност на сляпо“ и институцията ще предприеме действия, ако ръстът на цените се окаже по-траен, заяви гуверньорът на Френската централна банка Вилроа дьо Гало.

Макар че ЕЦБ бе изненадана от ускоряването на инфлацията, което е по-високо и по-продължително от първоначалните очаквания през последните месеци, представителите на банката, включително Вилроа, неведнъж са заявявали, че очакват натискът да отслабне през 2022 г., припомня Bloomberg.

Още по темата

Въпреки това председателят на Френската централна банка заяви във вторник, че той и колегите му следят внимателно новите данни. Институцията в момента прогнозира инфлацията във втората по големина икономика в еврозоната да се забави под 2% до края на годината.

„Това е качествена прогноза, очевидно не е увереност на сляпо“, заяви Вилроа в изказване в Университета Dauphine. “Ако инфлацията се окаже по-трайна, не се съмнявайте, че ще намерим решимостта и капацитета бързо да адаптираме паричната ни политика“.

Коментарите изненадват с малко по-предпазлив тон спрямо прогнозите за инфлацията на ЕЦБ. Латвийският му колега Мартинкс Казакс също заяви, че ще е погрешно да се очаква, че централната банка няма да повиши лихвените проценти или да намали стимулите, ако това е необходимо.

В отделно интервю за радио France Info в сряда Вилроа заяви, че ситуацията за ЕЦБ е „различна“ от тази за Федералния резерв на САЩ, който може да започне да увеличава лихвите още през март.

„Те се възстановяват дори по-силно от нас“, каза Вилроа. „Имат натиск на пазара на труда и заплати, които са дори по-силни от нашите, затова вървят към затягане на паричната политика по-бързо от ЕЦБ“, допълни той.

Паричните пазари залагат, че ЕЦБ ще увеличи основния лихвен процент с 10 базисни пункта до -0,4% до септември, а Фед – с над четвърт процент пункт до март.

Основната хипотеза на Вилроа остава, че инфлацията ще се забави, щом напрежението в предлагането започне да отслабва, а енергийните цени достигнат пика си. След това еврозоната може да навлезе в нова фаза на по-силен ценови растеж, който отдавна заобикаля ЕЦБ, смята Вилроа.

„Инфлацията ще се нормализира около „нов режим“, който няма да бъде като твърде слабата инфлация преди Covid, но ще е близо до целта ни от 2%“, заяви още той.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
3
 
2
преди 3 месеца
Ако сметките ви се окажат грешни предлагам жертвеното агне да сте Вие .
0
 
8
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
от август до сега са... има-нема 6 месеца, колко по траен требва да е ?или имате да изкупувате още токсични активи от приятелите си? баааси некадърните пръчките, дето сте!

Още от Новини
Ръстът на руската икономика се забавя с повече от очакваното през първото тримесечие