Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Възстановяването на икономиката намали публичния дълг на Великобритания

Приходите от данъци нараснаха с 18% през юни спрямо преди година, докато разходите се повишиха с 3,1%

Възстановяването на икономиката намали публичния дълг на Великобритания

Снимка: Bloomberg

Обединеното кралство е взело по-малко заеми от прогнозираното през първите три месеца на фискалната година, като неочаквано силният икономически скок намали работниците, които получаваха обезщетения, съобщава Bloomberg.

Бюджетният дефицит възлиза на 69,5 милиарда паунда (94,5 милиарда долара) между април и юни, според правителствени данни, публикувани в сряда. Това е доста под прогнозите от 92,7 милиарда паунда от Службата за бюджетна отговорност през март.

Само през юни разходите надвишават приходите с 22,8 милиарда лири. Средната прогноза в проучване на икономистите от Bloomberg беше за недостиг от 21,9 милиарда лири. Приходите от данъци нараснаха с 18% през юни спрямо преди година, докато разходите се повишиха с 3,1%.

Силата на отскока от най-дълбокия спад през последните 300 години изненада повечето анализатори, а заместник-гуверньорът на централната банка Дейв Рамсдън прогнозира, че икономиката може дори да се върне към размера си преди Covid още през текущото тримесечие.

Това е добра новина за финансовия министър Риши Сунак, който стана свидетел на бюджетен дефицит в мирно време от над 14% от БВП през последната фискална година. През март фискалният надзор прогнозира, че заемите ще спаднат до малко над 10% тази година, но според последните данни, може да са дори по-ниски.

„По-силен икономически растеж и заедно с него по-силни приходи ще бъдат добре дошли за министъра“, каза Изабел Стоктън, икономист в Института за фискални изследвания, според която публичният дълг остава много висок.

Институтът за финансови изследвания (IFS) изчислява, че заемите на Министерството на финансите може да бъдат с 30 млрд. паунда по-малко през настоящата фискална година от прогнозата за 234 млрд. пунда в бюджета през март.

Този неочакван резултат няма да продължи поради трайните щети, нанесени на икономиката от пандемията и нарастващите разходи по кредитирането. Той също така изчислява, че здравеопазването, образованието и транспортът се нуждаят от поне 10 милиарда паунда допълнително през всяка от следващите три години.

Сунак се надява да намали заемите за ежедневни разходи до средата на десетилетието с комбинация от икономически растеж, повишаване на данъците за компаниите и съкращаване на бюджета на ведомствата.

Част от разликата в сравнение с прогнозата на Службата за бюджетна отговорност (OBR) се дължи на това, че националната статистика не включва разходите по британския развод с ЕС.

Излизането от Европейския съюз ще е по-скъпо за Великобритания от очакваното. Правителството в Лондон ще трябва да плати на ЕС 47,5 милиарда евро като част от споразумението за Brexit, става ясно от доклада за бюджета на ЕС за 2020 г.

Общата сума е по-висока от първоначално приетата. Британският независим бюджетен орган OBR бе оценил сумата на едва 41,4 млрд. евро през март 2018 г. По време на кампанията за Brexit поддръжниците на идеята говореха за суми между 35 млрд. и 39 млрд. евро.

Първоначалната сума от 6,8 млрд. евро трябва да бъде платена през 2021 г., добавя консолидираният доклад на ЕС, като останалата част от сумата ще бъде платена по-късно.

Общата сума от 47,5 млрд. евро е посочена в доклада като „нетно вземане от Обединеното кралство".

Сделката за търговия и сътрудничество между Великобритания и ЕС беше сключена през декември след повече от четири години остри преговори и продължително недоверие, след като Великобритания приключи 47-годишното си членство в ЕС.

Великобритания напусна международната общност през януари 2020 г. Преходната фаза, през която страната все още се придържаше към правилата на вътрешния пазар на ЕС, приключи на 31 декември.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
1
 
4
дядя Вова до: zelka007
преди 1 месец
Нямам кутия в гардероба, още по-малко с лири.От лирите уважавам само ония, на които им викат алтъни.Имах 1 наследствен алтън, но си направих навремето пръстен с него.
2
 
1
 
3
zelka007 до: дядя Вова
преди 1 месец
ти нямаш ли някоя и друга лира скътана в кутията от обувки в гардероба при рублите ... ?! тия новичките са едни прозрачни ... :))) ... тарикатски , нищо общо с "билет банка росий" ... макар че новите са по-шаренки и приличат малко на модерни банкноти ... но все пак ... чете ли ?! и филипините са поръчали от новите Ф16блок70 , а ВВС на хамерика ще изградят втора поточна линия , щото и те поръчват още 128 броя ... :))) ... върви търговията ...
1
 
1
 
2
преди 1 месец
За графиката браво, показва, че краля/кралицата е гoл/гoлa..
1
 
2
 
1
преди 1 месец
Като гледам тия, много отдавна живеят за сметка на баллъците, колекциониращи хартийки с портрета на баба Бети..

Още от Новини
Заетостта в САЩ намалява в 19 щата, докато останалите отчитат умерен растеж