IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на пазара на труда в САЩ започва да се пропуква

Увеличението на броя работни места се забави през деветия месец с повече от наполовина спрямо темпото на възстановяване от предходния месец

16:34 | 02.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Месец преди президентските избори в САЩ възстановяването на пазара на труда в страната се забавя изненадващо силно. Увеличението на броя работни места се забави през деветия месец с повече от наполовина спрямо възстановяването от предходния месец, като по този начин данните не отговориха на прогнозите и представиха нови доказателства, че икономическото възстановяване се забавя на фона на липсата на ваксина срещу коронавируса и нова държавна помощ.

След вълната от съкращения, причинени от коронакризата през пролетта, компаниите извън селското стопанство са създали 661 000 работни места през септември, както съобщи в петък правителството.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, обаче очакваха 850 000 места след ревизираните 1,49 милиона работни места през август и над 1,7 милиона през юли.

Нивото на безработица, определено в отделно проучване, е паднало по-рязко от очакваното до 7,9 от 8,4%.

Развитието на пазара на труда може да бъде решително за резултата от президентските избори на 3 ноември, на които действащият държавен глава Доналд Тръмп се изправя срещу Джо Байдън от демократите. По време на кризата са загубени над 22 милиона работни места, около половината от които до момента са възстановени.

Федералният резерв на САЩ (Фед) наскоро промени стратегията си, за да постигне отново пълна заетост. Така например Фед вече ще следи и интеграцията на социално слабите американци на пазара на труда. Освен това стана ясно, че още тази година може да предостави нови пакети от стимули. Федералният резерв вече бе постигнал целта си за практически пълна заетост преди вълната от съкращения, започнала по време на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още