IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в САЩ се повиши по-слабо от очакванията през юли

Безработицата обаче отново е под нивата от 4%

16:50 | 03.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През юли новоразкритите работни места в САЩ се увеличиха по-слабо от очакваното, но след солидна възходяща ревизия на данните за предходните два месеца, докато нивото на безработица се понижи обратно под прага от 4 на сто. Това е поредно доказателство за силното представяне на трудовия пазар въпреки оплакванията на бизнеса във връзка с недостига на квалифицирана работна ръка, съобщава БНР.

Неселскостопанската трудова заетост се увеличи през юли със 157 хил. работни места при осреднените очаквания на финансовите пазари за по-силно повишение с около 190 хил., показват данни на Министерството на труда. В същото време данните за предходните два месеца претърпяха възходяща ревизия сумарно с 59 хил., като тези за май бяха ревизирани нагоре до 268 хил. (при предишна оценка за 244 хил.), а тези за месец юни - до 248 хил. (при предишна оценка за растеж с 213 хил.).

По-слабият растеж при разкриването на нови работни места е малко вероятно да се дължи на ескалиращото търговско напрежение през последните седмици, а по-скоро на все по-големият недостиг на квалифициран персонал. Трябва да се има предвид, че през юли в САЩ имаше около 6,6 милиона броя незаети работни места.

През първите седем месеца на настоящата година бяха разкрити средномесечно 215 хил. нови работни места, което е над техния средномесечен растеж със 182 хил. през изминалата година, когато американската икономика успя да генерира 2,173 млн. нови работни места, съобщава Министерството на труда. Днешните данни са поредно доказателство, че 2018 г. ще се окаже осмата поредна година с растеж на заетостта с най-малко 2 млн. Това би представлявал едва вторият подобен период след предходния през 90-те години на миналия век, при който водещата световна икономика успя да създаде толкова много работни места за по-продължителен период.

Нивото на безработица се понижи очаквано до 3,9% от 4,0% през юни, доближавайки отново неговото 18-годишно дъно от 3,8%, достигнато през месец май (най-ниска безработица в САЩ от април 2000 г. насам, като по-ниски нива бяха отчетени за последно през далечната 1969 г.).

През юли в частния сектор на американската икономика бяха разкрити 170 хил. работни места, в държавния сектор бяха съкратени 13 хиляди, докато заетостта в промишления сектор нарасна с 37 хил., а в сферата на услугите - със 118 хил. и в строителния сектор - с 19 хил.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ се увеличи през юли със 7 цента, или с 0,26% спрямо юни, достигайки 27,05 долара на час. На годишна база растежът на осредненото заплащане на труда стабилизира за пореден месец на ниво от 2,7%, оправдавайки очакванията на финансовите пазари за липса на по-сериозен инфлационен натиск в резултат на по-високите разходи за труд. Продължителността на средната работна седмица през юли се понижи до 34,5 часа от 34,6 часа месец по-рано.

Днешният доклад на Департамента по труда едва ли ще доведе до промяна на политиката на Федералния резерв за постепенно затягане на лихвените ставки и на очакванията за още две повишения на лихвите до края на годината. Данните за пазара за труда също така са в подкрепа на доброто представяне на американската икономика, която обаче продължава да бъде изложена на риск от търговските напрежения между Съединените щати и техни важни търговски партньори като Китай, ЕС, Канада и Мексико.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още