Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Заявленията за безработица в САЩ неочаквано нарастват за първи път от април

Икономистите прогнозират непрекъснато подобряване на пазара на труда до края на годината

Заявленията за безработица в САЩ неочаквано нарастват за първи път от април

Снимка: Bloomberg

Заявленията за помощи при безработица в САЩ се повишиха леко за първи път от края на април, вероятно временна промяна за пазара на труда, който иначе се подобрява с отварянето на икономиката, съобщи Bloomberg.

Подадените за първи път заявления за помощи по редовни държавни програми са се увеличили с 37 хиляди до 412 хиляди през седмицата, приключила на 12 юни, показват данните на Министерството на труда. Средната оценка в проучване на икономисти от Bloomberg беше за 360 хиляди заявления.

Скокът в молбите беше съсредоточен в три щата - Пенсилвания, Калифорния и Кентъки. Дори и с увеличението, съкращенията са намалели значително през последните месеци, тъй като опасенията за здравето намаляват и бизнесът започва да наема повече служители.

Икономистите прогнозират непрекъснато подобряване на пазара на труда до края на годината, като се очаква, че равнището на безработица ще падне под 5% до края на четвъртото тримесечие.

Междувременно, Мичиган и Алабама отчетоха най-голям спад в подадените за първи път молби.

Общият брой на заявленията за текущи държавни обезщетения останаха почти без промяна - 3,5 милиона през седмицата, приключила на 5 юни. Подадените за първи път документи за помощи от самоосигуряващи се лица нараснаха миналата седмица.

Федералният резерв внимателно следи състоянието на пазара на труда преди да пристъпи към промяна на своята политика. В заключение на двудневната политическа среща на банкерите в сряда председателят Джером Пауъл заяви, че темповете на подобрение на пазара на труда са неравномерни.

„Факторите, свързани с пандемията като продължаващите страхове от вируса и плащанията срещу безработица, изглежда тежат върху растежа на заетостта“, каза Пауъл. „Тези фактори трябва да отшумят през следващите месеци на фона на нарастващите ваксинации, водещи до по-бързо нарастване на заетостта“, обясни той.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Унгария повиши лихвата за втори път по-силно от очакванията