Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Заявленията за помощи при безработица в САЩ леко намаляват, но остават завишени

Ако бъде одобрен, пакетът на Байдън ще осигури 400 долара на седмица като допълнителни обезщетения за безработица до септември

Заявленията за помощи при безработица в САЩ леко намаляват, но остават завишени

Снимка: Bloomberg

Броят на заявленията за обезщетения при безработица в САЩ се понижи леко миналата седмица, оставяйки на високо ниво, което сигнализира за засилено напрежение, свързано с пандемията на американския пазар на труда, точно когато Джо Байдън започва първите си дни като президент.

Подадените за първи път заявления за безработица по редовните държавни програми са намалели с 26 хил. до 900 хил. през седмицата, приключила на 16 януари, според данните на Министерството на труда. На некоригирана база цифрата е спаднала с повече от 151 хил. до 960 668 заявления.

Общият брой на заявленията за помощи при безработица по държавни програми, който отразява приблизително броя на всички хора, получаващи текущи обезщетения, намалява със 127 хил. до 5,05 милиона през седмицата, приключваща на 9 януари. Средната прогноза в проучване на икономисти от Bloomberg беше за 935 хил. нови молби и общо 5,3 милиона заявления.

Цифрите продължават далеч да надвишават нивата си отпреди кризата, тъй като възраждащата се пандемия доведе до нови по-строги ограничения за бизнеса. Очаква се разпространението на ваксините да възстанови икономическата активност по-късно тази година. Но ваксинациите се случват по-бавно от очакваното, което ограничава скоростта, с която пазарът на труда може да се възстанови.

Пакетът за помощ от 900 млрд. долара, одобрен през декември, трябва да осигури известно облекчение за работниците и бизнеса през текущото тримесечие.

Миналата седмица Байдън обяви подробности за плана си за икономическо облекчение на стойност 1,9 трилиона долара. Ако бъде одобрен от Конгреса, той ще осигури 400 долара на седмица като допълнителни обезщетения за безработица до септември, помощ за държавни и местни правителства и директни плащания в размер на 1400 долара за физически лица, в допълнение към помощта от 600 долара, одобрена през декември.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Пауъл: Темпът на създаване на работни места ще се засили през следващите месеци*