IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за помощи при безработица в САЩ намаляват до четиримесечно дъно

По-големият брой поставени ваксини и отпадането на някои от ограниченията за бизнеса забавят скоростта на съкращаване на работни места

17:26 | 11.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Заявленията за обезщетение при безработица в САЩ са намалели с повече от прогнозираното миналата седмица, падайки до най-ниското ниво от началото на ноември на фона на ускорените ваксинации срещу Covid-19 и постепенното намаляване на ограниченията за бизнеса, съобщава Bloomberg.

Подадените за първи път заявления са се понижили с 42 хил. до 712 хил. през седмицата, приключила на 6 март, показват данните на Министерството на труда. На некоригирана основа молбите са намалели с 47 170 до 709 458. Средната прогноза в проучване на Bloomberg беше за 725 000 подадени за първи път заявления.

безработица безработица

Общият брой на заявленията, показващ приблизително броят на всички американци, поискали обезщетение за безработица, намалява със 193 хил. до 4,14 милиона броя през седмицата, приключила на 27 февруари.

Първоначалните данни предполагат, че по-големият брой поставени ваксини и отпадането на някои от ограниченията за бизнеса забавят скоростта на съкращаване на работни места. Някои щати, включително Тексас, Мисисипи и Уайоминг, наскоро обявиха плановете си да облекчат свързаните с пандемията правила като мерките относно храненето и събиранията навън, което може да стимулира заетостта през следващите седмици.

Сред щатите с най-голям спад на подадените за първи път заявления миналата седмица са Ню Йорк, Тексас и Мисисипи. Междувременно Калифорния отчете най-голямо увеличение.

Към 20 февруари общият брой на молбите във всички програми за безработица е бил 20,1 милиона, според данни на Министерството на труда. Пакетът икономически стимули на президента Джо Байдън на стойност 1,9 трилиона долара, който той планира да подпише в петък, ще удължи до септември изплащането на някои обезщетения за безработица, включително допълнителното седмично обезщетение за безработица от 300 долара.

Въпреки че заявленията са спаднали от рекордните 6,867 милиона през март 2020 г., когато пандемията удари Съединените щати преди година, те са над своя пик от 665 000 по време на Голямата рецесия 2007 - 2009 г. На добре функциониращия пазар на труда молбите за обезщетение при безработица обикновено са в диапазона от 200 хил. до 250 хил. молби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още