Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Заявленията за помощи при безработица в САЩ са на най-ниско ниво от март 2020 г.

Въпреки спада в заявленията възстановяването на пазара на труда все още трябва да извърви дълъг път

Заявленията за помощи при безработица в САЩ са на най-ниско ниво от март 2020 г.

Снимка: Bloomberg

Броят на подадените заявления за обезщетения при безработица в САЩ намаляха през миналата седмица до най-ниското си ниво от началото на пандемията. Това показва, че пазарът на труда продължава да се възстановява, след като правителството премахна ограниченията за бизнеса, съобщи Bloomberg.

Подадените за първи път заявления за обезщетения по редовните държавни програми са намалели със 193 хиляди до 576 хиляди през седмицата, приключила на 10 април, съобщи Министерството на труда.

Данните от предходната седмица бяха ревизирани нагоре до 769 хиляди заявления. Средната оценка в проучване на Bloomberg беше за 700 хил. нови подадени молби през миналата седмица.

Намаляването на заявленията показва, че пазарът на труда продължава да се подобрява, тъй като все повече американци се ваксинират, а фирмите запълват свободните позиции, останали празни заради преустановяването на дейността им по време на пандемията.

Въпреки спада в заявленията за безработица, възстановяването на пазара на труда все още трябва да извърви дълъг път, тъй като седмичните заявления остават значително по-високи от нивата отпреди пандемията.

При здравословен пазар на труда молбите за обезщетения обикновено са в диапазона от 200 хил. до 250 хил. за седмица, посочва Ройтерс.

Правителството съобщи този месец, че работодателите са наели 916 хил. работници през март, което е най-високото ниво от седем месеца насам.

И все пак заетостта остава с 8,4 милиона работни места под своя връх от февруари 2020 г.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Цената на биткойна потъна под 30 хил. долара за първи път от януари