Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Amazon може да изпревари Apple с капитализация за 1 трлн. долара

Оптимизмът около представянето на iPhone X изчезна заради по-слабите продажби на новия смартфон

Amazon може да изпревари Apple с капитализация за 1 трлн. долара

Снимка: Архив Ройтерс

Apple, най-високо оценената публично листната компания, може скоро да бъде изпреварана от Amazon.com при постигането на капитализация от 1 трлн. долара, предава Ройтерс.

Оптимизмът на Wall Street за десетата годишнина на iPhone изпрати цената на акциите на Apple с 24% нагоре през последните 12 месеца, което донесе на компанията пазарна капитализация от 893 млрд. долара.

Това е със 141 млрд. долара повече от пазарната капитализация на Amazon (752 млрд. долара), третата най-високо оценена публична компания в света, но Amazon бързо скъсява дистанцията.

Книжата на Amazon повишиха стойността си с 83 на сто през последната година, насърчени от бързия растеж на приходите, след като по-голяма част от пазаруването се прехвърля онлайн, а компаниите насочват операциите си към облака, където Amazon Web Services е лидер на пазара.

Още по темата

През януари Amazon обяви, че заедно с Berkshire Hathaway и JPMorgan Chase & Co ще създаде компания, която да намалява разходите за здравни грижи за служителите. Този ход е разглеждан до голяма степен като заплаха за съществуващата здравна система в САЩ и подчертава способността на Amazon да променя пазари.

През февруари Amazon изпревари Microsoft и стана третата американска компания по пазарна капитализация.

Със своите 783 млрд. долара Alphabet е втора по пазарна капитализация. Акциите на компанията майка на Google повишиха стойността си с около 33% през миналата година, което представлява по-бърз темп от Apple, но по-бавен от Amazon.

Междувременно оптимизмът за iPhone X изчезна заради опасенията, че търсенето на устройството, струващо 1000 долара, може да бъде по-слабо от очакваното.

И все пак последните ръстове в стойността на акциите не могат да служат като сигурна прогноза за бъдещото представяне, а скокът в цената на книжата на Amazon през последните години е изключение по повечето стандарти.

Но ако стойността на акциите на Amazon продължи да расте с темпа, който наблюдаваме през последната година, пазарната капитализация на компанията ще достигне 1 трлн. долара в края на август. Apple ще достигне 1 трлн. долара около седмица по-късно, ако цената на акциите ѝ продължи да расте също толкова бързо, колкото през последната година.

Alphabet няма да достигне 1 трлн. долара пазарна капитализация до 2019 г., ако нейните акции също запазят темпа на растеж на цената от последните 12 месеца.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Страните от ЕС завършиха оценката на рисковете пред сигурността на 5G мрежите им