IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ant Group се насочва към най-голямото IPO от години

Компанията на Джак Ма търси оценка от повече от 200 млрд. долара с двойно листване - в Хонконг и Шанхай

15:32 | 20.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Финтех компанията Ant Group на милиардера Джак Ма търси оценка от над 200 млрд. долара, след като се листне в Хонконг и Шанхай, твърдят източници, запознати с въпроса, пише Bloomberg.

Базираната в компания се насочва към едновременно предлагане на две борси и обещава това да е един от най-големите пазарни дебюти от години. Ant вече има по-голяма оценка от повечето компании на Wall Street, а ако условията са благоприятни, тя може да се опита да набере повече средства от IPO-тата си от рекордните 29 млрд. долара на Saudi Aramco, допълва един от източниците, който е пожелал да остане анонимен, защото няма право да коментира въпроса публично.

Диамантът в короната на империята на Alibaba, Ant ускорява еволюцията си в онлайн търговски център за всичко – от заеми до туристически услуги и доставки на храна, в опит а привлече обратно потребителите, които загуби заради Tencent Holdings.

Главният изпълнителен директор на Ant Саймън Ху заяви, че иска хората да смятат Alipay за нещо повече от просто нишов доставчик на финансови услуги и разплащания за най-голямата платформа за електронна търговия. Сега Alipay се насочва към широк спектър от потребителски услуги – от хранителни стоки до управление на състоянието, от хотелски резервации до заеми.

Двойните листвания, някога предпочитан вариант от най-големите китайски корпорации – от банки до петролни компании, загубиха популярност, отчасти заради усложненията, свързани с продажбата на акции при различни капиталови режими.

Ant, която беше оценена на 150 млрд. долара при последния си кръг на финансиране, генерира 2 млрд. долара печалба през второто тримесечие, на база на изчисления, направени от данните от документите на Alibaba, подадени към регулаторите. Компанията, която управлява най-големия дигитален портфейл в Китай, се насочва към потребителски и технологични услуги.

Технологичните ѝ решения включват облачни услуги, изкуствен интелект, блокчейн и контрол на риска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още