IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия обяви, че Google е подвела потребители за събирането на данни

Решението на местния федерален съд е свързано със събирането на информация за местоположението на хора между 2017 и 2018 г.

11:45 | 16.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Gray/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Gray/Bloomberg

Австралийският федерален съд обяви, че Google е подвела потребители за данните за локациите им, събирани през мобилните услуги на Android между 2017 и 2018 г., разкри местният антимонополен регулатор, цитиран от CNBC.

Австралийската комисия за конкуренцията и потребителите (ACCC), която започна съдебно производство срещу Google през 2019 г., заяви, че решението е „важна победа за потребителите“ и защитата на неприкосновеността на личния живот онлайн.

Google е подвела потребителите на Android да смятат, че гигантът може да събира лични данни само ако е включена настройката „История на местоположенията“, посочва ACCC. Съдът е установил, че Google е можела да събира, съхранява и използва лични данни за местоположението, когато настройката за „активност в мрежата и приложенията“ е включена, дори и тази за историята на локациите да не е пусната.

„Това е важна победа за потребителите, особено за всички, загрижени за поверителността на данните им онлайн, тъй като решението на съда изпраща силно послание до Google и други, че големите компании не бива да заблуждават своите клиенти“, посочва председателят на ACCC Род Симс.

Говорител на Google посочва, че съдът е отхвърлил много от общите искове на ACCC.

“Не сме съгласни с останалите констатации и в момента разглеждаме възможностите си, включително потенциално обжалване“, допълва говорителят.

След съдебното производство технологичният гигант е подобрил прозрачността и контрола за потребителите, включително има функция за автоматично изтриване на историята на местоположенията и инкогнито режим в картографското приложение Maps.

ACCC не посочва каква сума е искала от Google в рамките на казуса.

„В допълнение към санкциите, ще поискаме заповед Google да публикува известие до австралийските потребители, за да обясни по-добре настройките си за данните за локацията в бъдеще“, коментира Симс, допълвайки, че това ще позволи на потребителите да правят информиран избор дали да оставят активни някои настройки в Google.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още