IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Azure и Office 365 тласнаха резултатите на Microsoft нагоре

Компанията отчете по-високи приходи и печалба от очакваното

11:25 | 25.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания Microsoft успя да надмине очакванията на Wall Street за приходите и печалбата си за първото тримесечие, след като повече компании са започнали да ползват облачните услуги на Azure и софтуера Office 365, предава Ройтерс. 

Книжата на Microsoft са утроили стойността си, откакто Сатя Надела стана главен изпълнителен директор през 2014 г. и насочи фокуса на компанията към изграждането на софтуер за центрове за данни и услуги. 

Цената на акциите, която е нараснала с повече от 21% през последните 12 месеца, повиши стойността си с 1,9 на сто след излизането на отчета. 

Голяма част от скорошния растеж на Microsoft е свързан с компаниите, които се насочват от старите центрове за данни към облачни услуги, което помага на компанията да надминава прогнозите за печалбата вече повече от две години. 

Приходите от облачни услуги, които включват тези от Azure, са достигнали 8,5 млрд. долара през тримесечието, което е с 47% повече спрямо година по-рано. Маржът на този бизнес е нараднал до 62% от 58% през същото тримесечие на миналата година и 59% през предходното тримесечие. 

Amazon.com е лидер в услугите за облачна инфраструктура. През второто тримесечие пазарният ѝ дял беше над 30%, сочи компанията за пазарни проучвания Canalys, но делът на Microsoft е нараснал до 18% от 16% през миналото тримесечие. 

Фокусът на Microsoft върху бързи приложения в растящия облак и върху платформите помага за компенсиране на забавящото се търсене на персонални компютри, което засегна продажбите на популярната операционна система Windows. 

Приходите от звеното за персонални компютри, което е най-голямото по този показател, са нараснали с 14,6% до 10,75 млрд. долара. Данните надминаха консенсусната прогноза на анализаторите за 10,13 млрд. долара. Подразделението включва софтуера Windows, игровите конзоли Xbox, онлайн рекламата и персоналните компютри Surface, но геймингът е реалният двигател на растежа, с 44% ръст на годишна база.

Microsoft прогнозира силни приходи за това звено за тримесечието, включващо празниците. Компанията очаква сумата да достигне между 12,8 и 13,2 млрд. долара

Приходите от бизнеса с решения за продуктивност и бизнес процеси, който включва Office 365, са се увеличили с 18,6 на сто до 9,77 млрд. долара, надминавайки средната прогноза на анализаторите за 9,40 млрд. долара според данни на Refinitiv. Microsoft прогнозира приходи от 9,95 до 10,15 млрд. долара за това подразделение за текущото тримесечие.

Като цяло приходите на компанията са нараснали до 29,08 млрд. долара от 24,54 млрд. долара, което е над средната прогноза на анализаторите за 27,90 млрд. долара.

Нетната печалба също се е увеличила – до 8,82 млрд. долара, или 1,14 долара на акция, през тримесечието, което завърши на 30 септември, от 6,58 млрд. долара, или 84 цента на акция, година по-рано. Анализаторите очакваха сумата да е 96 цента на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още