IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс напуска борда на директорите на Microsoft

Милиардерът иска да посвети по-голямата част от времето си на филантропията

10:06 | 14.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg</em></p>

Снимка: Takaaki Iwabu/Bloomberg

Бил Гейтс съобщи, че се оттегля от борда на Microsoft, на която стана съосновател през 1975 г. и я превърна в най-големия производител на софтуер в света, за да посвети повече време на филантропията, предава Bloomberg.

64-годишният Гейтс намаляваше участието си в базираната в Редмънд, Вашингтон, компания повече от десет години. През последно време той беше съветник на настоящия главен изпълнителен директор Сатя Надела в технологични области, включително производителност, здравен софтуер и изкуствен интелект, и ще продължи да изпълнява тази длъжност.

„Microsoft винаги ще бъде важна част от работата ми и ще остана ангажиран със Сатя и технологичното ръководство, за да помагам за формирането на визията и постигането на амбициозните цели на компанията“, написа Гейтс в блог публикация в петък. „Повече от всякога съм оптимист за напредъка на компанията и че тя може да продължи да бъде от полза за света“, допълни той.

Гейтс няма ежедневна роля в Microsoft от 2008 г. насам, съобщи компанията в комюнике. Тогава той реши да посвещава по-голямата част от времето си на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“. Сега Гейтс прекарва повече време в работа за глобалното здраве, образование и борба с климатичните промени, се казва в комюникето. Той беше главен изпълнителен директор на Microsoft до 2000 г., когато създаде фондацията си, и беше президент на компанията до февруари 2014 г.

При управлението на Гейтс Microsoft се превърна от доставчик на основен софтуерен код, използван за управление на бизнес и домашни уреди в първите години на персоналните компютри, в доминиращ доставчик на софтуер от производителността на работното място до интернет и игрите. В разцвета си компанията привлече вниманието на антитръстови регулатори, като САЩ я определиха като монополист и заведоха дело за разделянето й. В крайна сметка Microsoft постигна споразумение по делото и избегна най-тежкото наказание. При наследника на Гейтс Стив Балмър позицията на Microsoft в технологичната индустрия беше оспорена от конкуренти като Google и набиращата скорост Apple.

Надела наследи Балмър на поста през 2014 г. Оттогава компанията е съсредоточена върху облачните услуги заради спирането на растежа на пазара на персонални компютри, на който Microsoft стана пионер през 80-те години на миналия век. Компанията постигна ръст на приходите от 14% през последните две фискални години. Въпреки рязкото обезценяване на акциите й през последните седмици наред с останалите компании на пазара заради пандемията от COVID-19, компанията има пазарна капитализация от над 1,2 трлн. долара.

„Microsoft ще продължи да се възползва от технологичната страст и съвети на Бил, за да движим продуктите и услугите си напред“, каза Надела в комюнике. „Благодарен съм за приятелството на Бил и нямам търпение да продължа да работя с него за осъществяването на мисията ни да даваме възможност на всеки човек и всяка организация на планетата да постигат повече“, допълни той.

Успешният преход на компанията към нов бизнес и връщането към растеж при управлението на Надела означават, че акционерите едва ли ще бъдат притеснени от факта, че основателят й няма да е толкова ангажиран, коментира анализаторът Майкъл Ливайн от компанията Pivotal Research Group по Bloomberg Television.

„Мисля, че хората щяха да се чувстват различно, ако не бяха свършили толкова огромна работа за трансформирането на бизнеса“, допълни той.

Гейтс ще излезе и от борда на компанията Berkshire Hathaway, която е управлявана от дългогодишния му приятел Уорън Бъфет. След реорганизацията Кенет Шено, бивш главен изпълнителен директор на American Express, ще се присъедини към борда на Berkshire, съобщи компанията на Бъфет в петък. American Express беше на четвърто място по най-голяма инвестиция в обикновени акции на Berkshire в края на 2019 г. Шено се оттегли и от борда на Facebook.

Гейтс и 89-годишният Бъфет са приятели от години. Гейтс се присъедини към борда на Berkshire в края на 2004 г. и двамата задълбочиха връзките си през 2006 г., когато Бъфет заяви, че планира да дари голяма част от богатството си на благотворителни организации, включително фондацията на семейство Гейтс. Бъфет и Гейтс, чието състояние се оценява на милиарди долари, продължават да насърчават филантропски инициативи сред най-богатите хора в света като The Giving Pledge.

„Той оставя трайно наследство на любопитство и проницателност, които са вдъхновение за всички ни“, каза президентът на Microsoft Джон Томпсън в комюникето на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още